Katar měl uplácet europoslance. Jde o kufry plné peněz, tvrdí policie

Několik bývalých či současných zaměstnanců Evropského parlamentu čelí obvinění z toho, že výměnou za peníze lobovali za zájmy Kataru. Mezi nimi i Eva Kailiová. Ta má být ve vazbě. Po sociálních sítích kolují mimo jiné i její fotky s europoslanem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL).

Kailiová pocházející z Řecka měla miliony dostat za projevy ve prospěch Kataru na plénu Evropského parlamentu. Policie mluví o tom, že v souvislosti s kauzou zadržela doslova "kufry plné peněz".

"Parlament – my i já budeme plně spolupracovat s vyšetřovateli, a to jak v Belgii, tak v jiných zemích. Je to obrovský skandál a velmi mě znepokojuje. Ale chci zdůraznit, že tento parlament zůstane chrámem demokracie," okomentovala pro televizi Nova korupční skandál předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

[chooze:article;value:477232]

Podle některých europoslanců by měla vzniknout vyšetřovací komise. "Já si v prvé řadě myslím, že je potřeba vytvořit vyšetřovací výbor, který prošetří, co bylo vlastně příčinou," říká europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). "Musíme se bavit o tom, co udělat za nové kroky," myslí si jeho kolegyně z ANO Dita Charanzová.

Europoslanec Tomáš Zdechovský se pak od celé věci distancuje. "Ke kauze nemám vůbec blízko, s kauzou nemám nic společného, v Kataru jsem nikdy nebyl. S Evou Kailiovou se známe od roku 2014, kamarádíme spolu, byli jsme ve skupině mladých europoslanců," vyjádřil se.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.