Katastofickou srážku vlaků zavinila lidská chyba, tvrdí řecký premiér

Premiér Kyriakos Mitsotakis to uvedl poté, co osobně navštívil místo úterní srážky osobního a nákladního vlaku, uvádí BBC. K nehodě došlo v úterý krátce před půlnocí. Osobní vlak s přibližně 350 lidmi se poblíž města Larissa při výjezdu z tunelu srazil s nákladním vlakem.

Zatím není jasné, proč oba spoje jely po stejné trati. Místní přednosta stanice, který má na starosti signalizaci, pochybení odmítá a nehodu svedl na možnou technickou závadu. Policie ho už obvinila ze zabití. Řecký ministr dopravy kvůli neštěstí podal demisi. Při oznámení své rezignace prohlásil: "Když se stane něco tak tragického, je nemožné pokračovat a předstírat, že se to nestalo."

[chooze:article;value:492535]

Poté, řecký premiér Mitsotakis navštívil místo tragédie uvedl, že vše nasvědčuje "tragické lidské chybě". "Spravedlnost udělá svou práci," řekl v televizním projevu. "Lidé budou pohnáni k odpovědnosti, zatímco stát bude stát na straně lidí."

Podle odborů se na příčině neštěstí podílelo více faktorů, které  odhalily chronické nedostatky řecké železnice jako je nedostatku personálu, nefunkční signalizace a zastaralé vybavení.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1631036499423625220?cxt=HHwWiIC8vb_DzaItAAAA

Guvernér regionu Thesálie Kostas Agorastos uvedl, že při havárii vykolejily první čtyři vagony osobního vlaku, přičemž první dva se vznítily a byly téměř zcela zničeny. Předpokládá se, že mnoho lidí ve vlaku, který jel z Atén do Soluně, byli studenti, kteří se vraceli z prázdnin.

Starosta Larissy uvedl, že některé z mrtvých bude možné identifikovat pouze pomocí genetických testů. Příbuzní pohřešovaných cestujících poskytli vzorky DNA, které mají pomoci při identifikaci těl, uvedla nemocnice v Larisse.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.