Katastrální úřady masivně kontrolují stavby a pozemky. Hlásí statisíce chyb

Černé stavby, špatně označené pozemky. Česko připomíná Augiášův chlév, který chce katastrální a zeměměřičský úřad jednou pro vždy vyčistit. Začal porovnávat své mapy s ostatními.

"Katastrální úřad nás vyzval k narovnání vztahů," přiznal místostarosta Českého Dubu Ondřej Fila poté, co úřad zjistil, že například nedaleká autobusová zastávka v Modlibohově zkrátka neexistuje.

Byla postavená už za socialismu a nikdo ji nezkolaudoval. "Museli jsme zadat vypracování geometrického plánu a zaměření zastávky. Do 10 tisíc korun to vyšlo úřad," dodal místostarosta.

[chooze:article;value:476338]

​Paní Klimentová z Jablonce nad Nisou si musela legalizovat nejenom půdorys domu, ale také neexistující kůlnu. A vlastně se jí tím ulevilo.  "Mohla bych mít problémy s pojišťovnou a s jejím plněním. Celá ta záležitost mě stála 20 tisíc (korun)," svěřila se žena.

Staveb, které neodpovídají tomu, co je zakresleno v katastrálních mapách, budou v Česku miliony. "Od roku 2017 do konce roku 2021 jsme zjistili více než 637 tisíc nesouladů. Podařilo se nám jich odstranit 575 tisíc," zhodnotila ředitelka odboru z Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Martina Hercegová.

Jen pro představu. V Česku je přes 13 tisíc katastrálních území. Každý rok se zkontroluje několik stovek z nich. K neděli prošla revizí pětina území republiky. "Rádi bychom je dokončili ve všech katastrálních územích do konce roku 2030," uvedla Hercegová.

Tomu, kdo na dopis nebude reagovat, zakreslí katastrální úřad do veřejné mapy závadu. A tím se můžete dostat do problémů třeba s finančním úřadem kvůli nezaplacené dani z nemovitosti nebo se stavebním úřadem, kde to může v případě černých staveb skončit i nařízením demolice. Půjde také o silnou zbraň pro banky ve chvíli, kdy budete žádat o hypotéku anebo svoji nemovitost chtít prodat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.