Katastrofa, hlásí hygienici z Vysočiny. Žádná z restaurací nesplnila normy

Domovy pro seniory, závodní stravování, restaurace i fastfoody. Hygienici si na paškál vzali všechny typy stravovacích zařízení. Vzorky brali jak z polévek, tak z hlavních chodů a dopadlo to katastrofálně, přesolené bylo vše. Hygienici na Vysočině zkontrolovali 45 provozoven a neprošla ani jedna.

"Nejvyšší množství soli bylo odhaleno ve fastfoodech a restauracích," sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice kraje Vysočina Jana Böhmová. Tam bylo soli v jídlech dokonce 5x až 7x více, než povolují normy. V domovech pro seniory a závodním stravování bylo soli zhruba 3x více.

[chooze:article;value:505144]

"Ve všech těchto stravovacích zařízeních bylo povolené množství překročeno několikanásobně," uvedla Jana Böhmová. "Hm, je to opravdu hodně slané," okomentovala jídlo jedna ze strávnic. Přitom podle lékařů dlouhodobé přesolování jídel ohrožuje zdraví lidí.

"Má to přímý vliv na vznik vysokého tlaku, vznik některých typů rakoviny, ledvinových onemocnění a tak dále, takže lékaři radí, aby příjem soli byl malý a přiměřený," řekl lékař z jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

[chooze:article;value:504071]

Podniky se proto přesolování pokouší vyhnout. "Snažíme se sůl v pokrmech omezovat a pro zachování chuti se ji snažíme doplňovat bylinkami a kořením tak, abychom nepřekračovali požadované limity," prozradil jednatel firmy provozující závodní a veřejné stravování v Jihlavě Marek Pecha.

"Já přidávám majoránku do polévky, zvýrazní to její chuť," podělil se o tip šéfkuchař Jan Třebický. Právě částečné nahrazování soli kořením je podle odborníků cestou, jak dodržet přísné limity.

Náklady na školní obědy rostou. Podívejte se na video (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.