Katastrofa v Baltimoru: Po nárazu lodi se sesypal most, platí nouzový stav

[chooze:gallery;value:35274]

​V noci na úterý se v americkém městě Baltimore ozvala hlasitá rána. Most Francise Scotta Keye, vedoucí přes ústí řeky Patapsco, se zřítil do vody. Most dlouhý 2,7 kilometru spadl v půl druhé ráno tamního času (6:30 našeho).

Příčinou hrozivé katastrofy měla být nákladní loď, která narazila do jednoho ze sloupů mostu při cestě z přístavu, píše ABC News. Jednat se mělo o singapurskou loď Dali směřující z Baltimoru do přístavu v Kolombu na Srí Lance. Děsivé chvíle po srážce zachytila kamera.

[chooze:article;value:545953]

Zatím nejsou hlášeni žádní mrtví. Podle baltimorské policie se však ve vodě pod mostem nacházejí lidé. "Baltimorská policie byla informována o částečném kolapsu mostu s tím, že je možné, že v řece jsou dělníci," uvedla podle portálu NBC News vyšetřovatelka tamní policie Niki Finnoyová. Na záběrech z pádu jsou také vidět vozidla padající do řeky.

V řece mělo skončit nejméně 20 lidí, které se nyní snaží záchranáři vyprostit, píše portál CNN. Na místě zasahuje i vrtulník a pobřežní stráž a hasiči se sjíždí i z okolních okresů. Dva lidi se jim už podařilo dostat ven z vody. Jeden z nich odmítl lékařskou péči, druhého však záchranáři přepravili ve vážném stavu do nemocnice.

Loď podrazila pilíř mostu. Při takovém nárazu neměla jeho konstrukce šanci, řekl expert:

Podle agentury AP situaci komplikují kontejnery spadlé z lodi, z nichž některé se zachytily na troskách mostu, a snahy o záchranu tak znesnadňují. Problémy také představuje studená voda, která má pouhých devět stupňů. Při takových teplotách hrozí lidem podchlazení.

Starosta Baltimoru Brandon M. Scott je také přítomen v místě neštěstí a vyhlásil ve městě nouzový stav. "Spolupracuji s náčelníkem hasičů i s guvernérem. Záchranářský personál je na místě a provádí záchranné práce," uvedl Scott na sociální síti X. Americký ministr dopravy Pete Buttigieg také přislíbil federální pomoc.

[chooze:article;value:543024]

Na lodi samotné se posádce údajně nic nestalo. Podle firmy vlastnící loď Dali nedošlo na palubě k žádným zraněním. Firma nyní spolupracuje s americkými úřady na vyšetření příčiny kolize, která most strhla. 

Most spojující dvě strany široké řeky je důležitou součástí městského okruhu Baltimoru i mezistátní dálnice I-695. Marylandská správa silnic už oznámila odklonění dopravy od zříceného mostu pojmenovaného podle autora americké národní hymny. Nehoda také znemožňuje lodní dopravu do města.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.