Katastrofální situace v Gaze. Milion dětí je v nebezpečí, říká šéfka UNICEF

V Gaze podle šéfky UNICEF zemřelo v konfliktu mezi Hamásem a Izraelem více než 4 600 dětí a téměř 9 000 se jich zranilo. Další děti se pohřešují a mohou být pohřbeny pod troskami zřícených budov a domů. "Mezitím novorozenci, kteří vyžadovali specializovanou péči, umřeli v jedné z nemocnic v Gaze, protože dochází energie a zdravotnické zásoby," uvedla Russellová ve svém prohlášení.

Co Russellová v Gaze viděla, bylo dle jejích slov zničující. Děti tam podle ní vydržely opakované bombardování, ztráty a vysídlení. UNICEF odsoudil zabíjení, mrzačení, únosy, útoky na školy a nemocnice i odepření přístupu humanitární pomoci.

[chooze:article;value:529424]

​"Občasné otevírání hraničních přechodů Gazy pro zásilky humanitárních zásob nestačí k uspokojení prudce rostoucích potřeb. Se zimou za rohem by mohla být potřeba paliva ještě naléhavější," řekla Russellová.

Šéfka UNICEF vyzvala Izrael i Gazu k okamžitému humanitárnímu příměří. Aktéři konfliktu během něj mají bezpečně propustit všechny unesené a zadržené děti. Mají také zajistit, aby všichni poskytovatelé humanitární pomoci měli bezpečný, trvalý a neomezený přístup k lidem, kteří pomoc potřebují.

Prohlášení vychází v době, kdy Izraelské obranné síly (IDF) zasahují v největší nemocnici v Gaze. Zásah označily za "přesnou a cílenou operaci proti Hamásu ve vymezené oblasti", píše The Jerusalem Post. Součástí sil IDF mají být lékařské týmy a arabsky mluvící osoby se specifickým výcvikem. Izraelská armáda uvedla, že chce předejít zranění civilistů během této operace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.