Kate a Williama zranilo mnoho lidí z okolí. Těžké chvíle odhalily jejich charakter

Princeznu Kate a jejího manžela prince Williama naštvalo zejména chování některých novinářů, kteří šířili nebezpečné konspirační teorie, popsal královský expert pro deník The Sun.

Konkrétně je velmi zklamala sportovní reportérka BBC. Ragbyová specialistka Sonja McLaughlanová své teorie začala na sociálních sítích šířit poté, co byla minulý týden princezna z Walesu viděna během nakupování na trzích.

Moderátorka krátce poté začala rozjíždět teorie o tom, že ve skutečnosti nešlo o Kate. "Očividně to není ona. Je znepokojivé, že to některá média hlásí jako fakt," tvrdila McLaughlanová. Jen o několik dní později přitom Kate ukončila všechny divoké spekulace, když v emotivním videu odhalila, že podstupuje preventivní chemoterapii.

Královský komentátor Dickie Arbiter řekl, že se dvojice kvůli Sonjiným komentářům cítila "rozrušená" a "rozzlobená". Bývalý pobočník královny to popsal pro The Sun Royal Exclusive Show, ve které zkritizoval i samotnou BBC. "Došlo k omluvě? Samozřejmě že ne. Přišla omluva od BBC? Samozřejmě ne," zahřměl Arbiter.

[chooze:article;value:548307]

​Královský expert naopak pochválil Kate za to, že se ve svém projevu zaměřila i na ostatní pacienty, kteří právě procházejí léčbou rakoviny. "Skutečnost, že odklonila pozornost od sebe, byla neuvěřitelná," dodal.

Novinářka nebyla jediná

Sonja McLaughlanová ovšem nebyla zdaleka jediná, kdo během nepřítomnosti princezny Kate ve veřejném prostoru rozjížděl konspirační teorie. Zejména na sociální sítích se mluvilo například o milence prince Williama, o útěku Kate od rodiny či o potratu.

Do Kate se veřejně pustil i podnikatel Christopher Bouzy, který se objevil v show Harryho a Meghan na Netflixu. Jen 31 minut po zveřejnění videa, ve kterém Kate mluví o své rakovině, začal Bouzy mluvil o upravených fotkách. Nemoc Kate byla podle něj zinscenovaná. "Je mi líto, že Kate má rakovinu, doufám, že se plně uzdraví. Ale je také jasné, že všechny tři dřívější fotografie byly falešné a palác se to snažil zakrýt," napsal.

Podle bezpečnostních expertů vedly linky z některých konspiračních teorií až do Ruska, uvedl web BBC. Podle analýzy dat ze sociálních médií existovaly charakteristické známky koordinovaného sdílení kampaně a přidávání nepravdivých tvrzení. Vědci tvrdí, že právě to je v souladu s předchozími vzory ruské dezinformační skupiny. 

Některé celebrity se omluvily

Za šíření nepodložených teorií, kterým se začalo posměšně říkat "katespirace", se ale některé celebrity dokázaly omluvit. Jednou z nich byla americká herečka Blake Lively. Svou lítost projevil i novinář Owen Jones. "Jako někdo, kdo o tom spekuloval, aniž by uvážil, že by se mohlo jednat o vážný zdravotní stav, se upřímně velmi stydím a přeji jí všechno nejlepší," uvedl.

Kate o své nemoci veřejně promluvila v emotivní videu. Podívejte se na něj:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.