Katolíci se loučí s papežem Benediktem. Od rána stojí v dlouhých frontách

Ve Vatikánu zavládl smutek. Tisíce katolíků na Svatopetrském náměstí od časného rána trpělivě vyčkávají v dlouhých frontách, aby daly poslední sbohem muži, který stál v letech 2005 až 2013 v čele katolické církve.

"Pro mě byl inovátorem a také strážcem 2 000 let staré víry katolické církve. Dokázal uchránit to, co nikdy nezmizí, to, co je základem naší víry a našeho církevního života," prohlásil kněz z Bosny Ante Vrhovac.

Tělo Benedikta XVI. bude v otevřené rakvi v bazilice svatého Petra vystaveno tři dny. Pohřeb se uskuteční na Svatopetrském náměstí, poté bude emeritní papež uložen do hrobky pod bazilikou. Poslední rozloučení povede papež František, který vzpomínce na svého předchůdce věnoval i svůj novoroční projev.

[chooze:article;value:481983]

"V těchto hodinách se dovoláváme přímluvy Panny Marie za emeritního papeže Benedikta XVI., který včera ráno opustil tento svět. Všichni společně s jedním srdcem a v jednom duchu děkujeme Bohu za tohoto věrného služebníka evangelia a církve," uvedl papež František.

Smuteční mše za Benedikta XVI. bude významnou událostí. Poslední papežský pohřeb, pohřeb Jana Pavla II. v roce 2005, byl jedním z největších křesťanských shromáždění v dějinách. Do Říma tehdy přilákal odhadem čtyři miliony lidí.

Podrobnosti o seznamu hostů zatím nebyly zveřejněny. Pohřbu se zúčastní významní hosté z celého světa. Zatím je jisté, že na něm budou přítomny delegace z Itálie a také z Benediktova rodného Německa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.