Kauza bytů v Harrachově pokračuje. Ministerstvo rozhodlo o prodeji domů

Příprava na hladký prodej lukrativních budov začala nestandardním příjezdem ředitelky odboru státního majetku. Nájemníkům dávala smlouvy s pětinásobným nájemným a dluhy. A přidala i recept na revoltujícího starostu. "Můžete v září zvolit jiné nové zastupitelstvo, budou volby," sdělila tehdy ředitelka Odboru státního majetku ministerstva financí Jana Marešová.

"Takovéto skokové zvyšování nájemného je prostě nemravné. Neplatit," reagoval veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. "Lidé dostali skoro mafiánské vyúčtování," poznamenal starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

Radnice jako vlastník pozemku oplátkou nařídila ministerstvu budovy zbourat. Ministerstvo pak horký brambor přehodilo na jiný úřad a ten řekl, že nájemníci žádnou novou smlouvu nepotřebují. "Náš úřad dospěl k závěru, že je nájemní smlouva považována za řádně uzavřenou," řekla loni v říjnu Michaela Tesařová, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

[chooze:article;value:526744]

​Teď se věci opět posunuly. Ministerstvo oba domy s 15 rodinami prodává za 112 milionů. Podle starosty Harrachova si případný zájemce koupí tak trochu zajíce v pytli, protože si bude muset převzít i veškeré právní spory. "Vítěz soutěže by převzal závazky prodávajícího související s privatizovaným majetkem a zaplatil nabídnutou kupní cenu," uvedl ministerstvo financí.

"Je docela vtipné, že tam nejsou vůbec konkretizovány ty závazky. Ty mohou být desetimilionové, možná stamilionové. Příběh té privatizace není dodneška dokončen," dodal starosta.

Zbavit se nájemníků už nebude tak jednoduché a zchátralé budovy potřebují investici 70 milionů korun. "Prodej těch domů tímto způsobem je naprostá utopie," domnívá se starosta.

Prohlídka domů se koná na konci května. Město má předkupní právo, za tuto cenu je nechce a je připravené dělat opět potíže. "Opět se můžeme vrátit k žalobě o odstranění staveb," uzavřel starosta Tomáš Vašíček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.