Kauza Čapí hnízdo: Babiš i Nagyová opět stanuli před soudem v Praze

Opětovné projednávání kauzy Čapí hnízdo před pražským městským soudem začalo v 9:00. Jde v něm o případ 50milionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Obžalovaní jsou expremiér Andrej Babiš a bývalá manažerka Agrofertu Jana Nagyová.

Babiš se při příchodu k soudu tvářil uvolněně, u vchodu se nechal zkontrolovat u detektoru. Manželka jej tentokrát nedoprovázela. Hned po Babišovi přišla i Nagyová. Do soudní síně v prvním patře vyrazili spolu, doprovázení zástupci médií.

Pražský městský soud je oba loni v lednu osvobodil, státní zástupce Jaroslav Šaroch požadoval pro dvojici tříleté podmínky s pětiletým odkladem. V odvolacím řízení pak rozhodoval Vrchní soud v Praze. Ten rozhodnutí městského soudu v listopadu zrušil.

[chooze:article;value:529303]

​"V každém případě má Vrchní soud v Praze zásadní výhrady k přístupu nalézacího soudu k analýze a zpracování důkazů, když přístup soudu vyznívá tendenčně, značně selektivně a tím nepřesvědčivě, neboť nalézací soud celou řadu důkazů naprosto pominul, zabýval se pouze velmi úzce vymezenou částí událostí, aniž by je zasadil do celkového kontextu vývoje projektu rekonstrukce usedlosti Semtín a vybudování Farmy Čapí hnízdo od počátku tohoto procesu až do jeho samého naplnění," cituje Česká justice z usnesení soudkyně Evy Brázdilové a soudců Stanislava Králíka a Roberta Pacovského. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Nové řízení u městského soudu je naplánované na středu a čtvrtek. Ve čtvrtek by měly zaznít závěrečné řeči. Soudnímu senátu předsedá soudce Jan Šott.

Trestní stíhání začalo v roce 2015

Čapí hnízdo bylo dostavěno a otevřeno v roce 2010, a to i díky evropské dotaci. Babiš jej v rozhovoru označil za svůj nejlepší projekt, později se ale od něj distancoval. Pokud by byl Babiš majitelem, Čapí hnízdo by na dotaci nemělo nárok.

Trestní oznámení padlo v roce 2015. V roce 2017 policie obvinila 11 lidí, před soud šli nakonec jen dva – Babiš a Nagyová. Trestní stíhání Šaroch v roce 2019 zastavil, tehdejší nejvyšší státní zástupce pavel Zeman jej ale opět obnovil. Městský soud v Praze začal jednání v září 2022, v lednu 2023 padly pro Babiše a Nagyovou osvobozující rozsudky.

[chooze:minuta;value:2185ba02-fdea-47e8-8414-2281ab74ab49]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.