Kauza Čapí hnízdo nekončí. Babiš půjde opět před soud

Přestože letos v lednu byli expremiér Andrej Babiš a někdejší manažerka Agrofertu Jana Nagyová u soudu zproštěni obžaloby, kauza Čapí hnízdo nekončí. Proti nepravomocnému rozsudku se totiž státní zástupce Jaroslav Šaroch v úterý odvolal.

Informaci redakci TN.cz potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Jedná se o tzv. blanketní odvolání. To znamená, že v něm nejsou uvedeny odvolací důvody. Ty by měl žalobce doplnit v nejbližších týdnech. 

​Odvolání Šaroch podal prostřednictvím Městského soudu v Praze. Případ se nyní dostane na stůl Vrchnímu soudu v Praze, před kterým Babiš bude muset stanout. 

[chooze:article;value:483334]

Lhůta pro dodání odůvodnění odvolání je 5. května. "S ohledem na rozsah písemného vyhotovení rozsudku, jeho strukturu a složitost věci nyní státní zástupce doručený rozsudek podrobně studuje. Zabývá se jednotlivými právními úvahami soudu a následně zváží, jakou argumentaci užije a jaké konkrétní skutečnosti odvoláním napadne," prozradil Cimbala.

Už po lednovém vynesení rozsudku podle něj státní zastupitelství zvažovalo jeho napadení, čekalo ale na písemné vyhotovení. Ani to nakonec neodstranilo část pochybností.

[chooze:article;value:464673]

​"Navíc s ohledem na dřívější právní závěry vyslovené Nejvyšším státním zastupitelstvím při zrušení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání, dospěl dozorový státní zástupce k závěru, že za dané situace nelze učinit jinak, než-li odvolání podat," dodal Cimbala. 

Babišův advokát Michael Bartončík se pro Seznam Zprávy vyjádřil, že žádné důvody k odvolání na straně obžaloby ani obhajoby nevidí. "Neznám žádný nový důkaz, který by bylo možno provést. Stávající důkazy dle mého názoru nalézací soud hodnotil velmi kriticky," řekl. 

Připomeňte si v následující reportáži, o co šlo v kauze Čapí hnízdo (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.