Kauza Čapího hnízda se nejspíš vrací na začátek, byl zrušen osvobozující rozsudek

Je to, jako kdyby učitel vrátil žákovi domácí úkol k přepracování, přirovnává současný postup vrchního soudu v kauze Čapího hnízda advokátka Dagmar Raupachová. Ta se domnívá, že z procesního postupu nyní vyplývá, že se tak stalo a celá kauza se vrací na začátek. V kauze figuruje expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Samotný vrchní soud se k věci ještě nevyjádřil. Nejprve bude vyhotoveno rozhodnutí, které následně obdrží žalobci a obhájci. To bude trvat minimálně čtyři týdny. Oslovená advokátka se snaží domýšlet, co by v rozhodnutí mohlo být uvedeno. "Vrchní soud pravděpodobně kauzu vrací s nějakým vlastním právním názorem a první instance může svým způsobem dostat nějaké úkoly, například doplnit výslechy čí některé informace," domnívá se Raupachová.  

[chooze:article;value:502783]

​Kauza Čapí hnízdo se týká padesátimilionové dotace na rekonstrukci a přístavbu statku nedaleko středočeských Olbramovic, kterou v roce 2008 získala společnost Farma Čapí hnízdo a o deset let později byla z evropského financování vyřazena. Správnost využití dotace zpochybnil v roce 2010 týdeník Ekonom, trestní oznámení v této věci bylo podáno o pět let později. Důvodem bylo podezření, že za projektem mohl stát ve skutečnosti koncern Agrofert, který by neměl na financování nárok.

Původně bylo obviněno 11 osob, jejich počet se ale postupně snížil na dvě osoby. Kromě Babiše, jenž si převzal obvinění v říjnu 2017, se nové projednávání bude týkat i jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové.

Oba od začátku vinu odmítají a soud jim dal za pravdu. Státní zástupce proto požadoval zrušení rozhodnutí a vrácení případu k dalšímu jednání. Podle advokátů právě k tomu čtvrteční neveřejné jednání vedlo. Trvalo zhruba hodinu, kauzu Čapí hnízdo tak bude zřejmě znovu projednávat Městský soud v Praze.

Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že Čapí hnízdo není politická ani zpolitizovaná kauza. "Už ani nikoho moc nezajímá, protože se už vleče opravdu velmi dlouho. Každý už si na ni udělal svůj obrázek a nikoho neovlivní," uvedl Jelínek.

Mluvčí MSZ v Praze komentuje odvolání státního zástupce v kauze Čapí hnízdo (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.