Kauza korupce v nemocnicích. Ředitele jihlavské nemocnice odvolali z funkce

Lukáše Veleva v pondělí zatkli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Obvinili ho z poškozování finančních zájmů Evropské unie (EU), úplatkářství a praní špinavých peněz. Ve středu večer soud tehdy ještě úřadujícího ředitele jihlavské nemocnice poslal do vyšetřovací vazby.

"Soud vyhověl ve všech případech mým návrhům vzetí do vazby. Do vazby bylo vzato pět obviněných s tím, že žádné nenabylo právní moci," sdělil zástupce evropského žalobce Lukáš Jindra.

[chooze:article;value:542858]

Velev, stejně jako zbylí obvinění, proti vazebnímu stíhání podal stížnost. Radní Kraje Vysočina ve čtvrtek na mimořádném jednání Veleva odvolali z funkce ředitele největší nemocnice v kraji. "Rada kraje chce, aby pokračovalo stabilní řízení nemocnice v Jihlavě. Odvolali jsme Lukáše Veleva a zároveň jsme jmenovali nového ředitele," sdělil náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný (SOCDEM). Rada do funkce jmenovala dosavadního technického náměstka ředitele Alexandra Filipa.

V úplatkářské kauze bylo zadrženo celkem deset lidí, soud jich pět poslal do vazby, zbylých pět je vyšetřováno na svobodě. Organizovaná skupina měla navyšovat ceny za dodávky zdravotnických zařízení o desetinu, navýšení si pak měli obvinění rozdělovat mezi sebou v hotovosti ve formě úplatků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.