Kauza Kramný: Vyšetřování prodloužila jazyková bariéra, překlady spisů se lišily

V úterý uplyne 11 let ode dne, kdy v hotelovém pokoji v Egyptě našli těla manželky a dcery Petra Kramného. Na vyšetřování budou policisté a další vzpomínat ještě dlouho. Podle advokátky Kláry Long Slámové, která případ v sérii Kauza Kramný popisuje, byla náročná hlavně práce na dálku. "Ten proces je tím zdlouhavější. Musí se čekat na různé právní pomoci, a to samozřejmě celé vyšetřování prodlužuje," uvedla.

Čeští policisté se musí spolehnout na práci svých kolegů v zahraničí. V případu Kramného do Egypta odcestoval tým českých kriminalistů. Ovšem až po osmi měsících od smrti jeho ženy a dcery.

"Samotné ty procesní úkony v zahraničí, ten výslech, případně domovní prohlídky nikdy neprovádí policista České republiky, ale vždy je tam ten policista z konkrétního státu, který má tu pravomoc. My jsme tam v roli nějakých poradců, pozorovatelů," vysvětlil mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

[chooze:article;value:566642]

Jednou z hlavních překážek, se kterou se musí orgány potýkat při vyšetřování trestného činu, ke kterému došlo v zahraničí, je jazyková bariéra. "Objevil se tam problém, že existovalo více verzí překladu, které se nepatrně lišily. Ale v některých věcech by někdo mohl říct, že se lišily mnohem více," řekla Long Slámová.

Například některé detaily z pitevní zprávy se v překladech občas neshodovaly. Přesto se českým policistům podařilo případ dotáhnout do konce a Kramného obvinit z dvojnásobné vraždy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.