Kauza otravy krve pacientů v nemocnici je u konce. Šlo o přestupek, tvrdí policie

Listopadová noc roku 2018. Sanitky převážejí z Frýdlantu do Liberce devět pacientů. Doprovázejí je jejich vyděšení příbuzní. "Dáte zdravé dítě na artroskopii kolene a skončí na ARO v ohrožení života," postěžovala si tehdy maminka operovaného chlapce Iva Szapponosová.

"Já mám pořád ještě dneska na játrech 10krát větší nálezy," uvedl poškozený pacient Karel Šípek. Všechny spojovalo podání anestetika. Zdravotníci ho měli údajně aplikovat z většího balení namísto jednorázového, což Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nedoporučuje právě kvůli možné kontaminaci.

[chooze:article;value:381710]

"Tento stav nasedal velmi krátce na operační výkon. Pro laiky, aby tomu rozuměli, šlo o otravu krve," vysvětlil primář ARO Krajské nemocnice v Liberci Dušan Morman.

Lidé, kteří po podání závadného anestetika dostali před pěti lety v nemocnici ve Frýdlantu otravu krve, dostávají nyní dopis. Píše se v něm, že se jedná pouze o přestupek. "Nelíbí se mi to. Když zabijí skoro devět lidí a vyváznou bez trestu. Přitom jsme mohli všichni umřít," zuří otrávený Tomáš Szappanos.

"Když někdo něco udělá, tak by měl dostat přes prsty! A to se nestalo. Zklamání, naštvanost. To je výsměch lidem, kteří si tím prošli," myslí si dcera poškozeného Štěpánka Hrdličková.

Některé pacienty odškodnila společnost EUC, další pak liberecká nemocnice, která frýdlantskou nemocnici krátce po incidentu od EUC koupila. "Závěry šetření Policie ČR respektujeme a dále se k věci nebudeme vyjadřovat," sdělila společnost EUC.

[chooze:article;value:381908]

V průběhu vyšetřování policie obvinila šest lidí, jejich stíhání ale vloni v září zastavila. Závěry soudních znalců totiž nebyly jednoznačné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.