Moderní bydlení

Kauza podvodu s řidičáky: Soudy už potrestaly přes 80 lidí za křivé výpovědi

Hlavní strůjci největšího českého podvodu s řidičskými průkazy jsou podle žalobce bývalí zkušební komisař ve Varnsdorfu a provozovatelé několika autoškol. "Zkušební komisaři přebírali úplatky za to, že zkontrolovali testy žadatelům a že jim radili," řekl státní zástupce Lukáš Otipka.

Kauzu už déle než rok řeší soud v Děčíně. Potíže má ale také bezmála 400 zájemců o řidičák. Podle vyšetřovatelů lhali o tom, jak k oprávnění pro řízení vozidla přišli. A desítky těchto lidí už byly potrestány.

[chooze:article;value:525677]

​"Jejich výpověď byla vyhodnocena jako křivá, lživá. Bylo to vytěžováno po celé republice, evidujeme 83 pravomocných rozhodnutí, kteří měli křivě vypovídat," upřesnil státní zástupce Otipka.

U výslechu tvrdili, že prošli řádnou autoškolou, včetně úspěšných testů. Podle vyšetřovatelů si ale cestu k dokladům dost zkrátili. Na kurzy vůbec nechodili, šli rovnou k závěrečným testům a ty jim měl pomáhat vyplnit zkušební komisař.

Podle policistů si řidičák podvodem obstaralo přes 700 lidí, řada z nich už o doklady přišla. Policie úřadům posílá návrhy na jejich odebrání. Podplacený řidičák měli získat například někteří prvoligoví fotbalisté včetně trenérů nebo syn herce Martina Dejdara.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.