Každý Čech ročně vyhodí 33 kilogramů potravin. Často je to chléb a zelenina

Ročně se vyhodí až jedna a půl miliardy tun potravin. Z toho na Evropu připadá 88 milionů tun zhruba za tři biliony korun. "Jedna třetina produkce se nevyužije a vlastně z tohoto množství potravin by mohly žít tři miliardy lidí. Padesát tři procent z plýtvaného jídla připadá na domácnosti," říká ekonom Petr Studnička.

Evropané během jednoho roku v průměru vyhodí až 115 kilogramů jídla. Češi sice oproti zbytku Evropy potravinami plýtvají daleko méně, přesto každý z nás ročně vyhodí zhruba 33 kilogramů potravin.

​V odpadkových koších domácností tak podle odhadů zbytečně končí potraviny v hodnotě osmi až 14 tisíc korun. Nejčastěji prý vyhazujeme ovoce, zeleninu a chleba.

[chooze:article;value:494037]

Rady, jak šetřit, jsou přitom jednoduché. Pomůže třeba chodit na nákup najedený anebo kupovat menší balení. "Lidé by měli mít seznam potravin a neměli by zbytečně kupovat něco, co nedokážou spotřebovat v těch stanovených lhůtách," dodává Studnička.

Ani nevyužité a nezkažené jídlo ale nemusí končit v koši. Můžete ho odnést do potravinových bank. Jejich služby rok od roku využívá víc lidí. Mezi klienty patří i 61letá Marta Sladkovská. "Je to velká pomoc. Máme z čeho vařit, protože já mám cukrovku, tak musím pětkrát denně jíst," říká paní Sladkovská.

Způsoby boje proti plýtvání jsou ale různé. Například Liberečané mají k dispozici na 3 300 sběrných nádob, do kterých mohou dávat rostlinný bioodpad. "To znamená zbytky zeleniny, ovoce, slupky od brambor, kávovou sedlinu. Bioodpad od nás putuje do kompostárny," říká Michal Vinař, referent Odboru ekologie a veřejného prostoru z libereckého magistrátu.

Pokud už nebudeme tolik plýtvat potravinami, podle vědců se sníží i spotřeba vody. Zlepší se využívání půdy i naše uhlíková stopa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.