Každý druhý Čech dluží peníze. Dohromady přes tři biliony

Půjčku na hypotéku má 40 procent lidí a 36 procent pak na spotřebitelský úvěr. Problém se splácením půjček v posledním roce měla čtyři procenta Čechů.

"Přestože oficiálně to procento lidí, kteří mají problém splácet svoje půjčky, je relativně nízké, tak my vidíme, že tady máme velikou skupinu lidí, kteří jsou v exekucích, kteří nezvládli svoje půjčky splácet, a to je samozřejmě velký problém," upozornila ekonomka Kamila Fialová.

Hlavními faktory, proč lidé nejsou schopni splácet, jsou podle odborníků nízké příjmy, větší počet půjček a nedostatečná finanční rezerva. "V Čechách asi jenom polovina lidí má dostatečnou rezervu aspoň na tři měsíce a druhý problém je zajištění na důchod," varovala manažerka finančního zdraví Monika Hrubá.

[chooze:article;value:521248]

Podíl Čechů, kteří vycházejí se svými příjmy s obtížemi, narůstá. V současné době s penězi nevychází 60 procent Čechů. Ekonomové tvrdí, že je na vině zhoršující se ekonomická situace.

"Za poslední necelé čtyři roky ceny vzrostly o více než třetinu. Tohleto v minulosti trvalo 14 let, takže my jsme ten svět předběhli o zhruba nějakých deset let, ty domácnosti se dostaly do obrovského finančního stresu a spotřeba domácností v ČR kvůli tomu poklesla nejvíce ze všech zemí EU," sdělil ekonom David Navrátil.

Odborníci očekávají, že se finanční zdraví Čechů bude v následujících měsících zlepšovat, a to díky tomu, že by měla klesnout inflace a že lidé postupně začínají své peníze investovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.