Každý rok se v MHD najdou stovky věcí. V Brně někdo zapomněl protézu

Pan Michal Křepela jezdí u Dopravního podniku města Brna (DPMB) už 12 let. Nejdřív řídil tramvaj, teď jezdí s trolejbusem. Našel v nich už leccos. "Když prší, tak člověk nachází třeba i deštníky, v zimě čepice, šály, rukavice," přiblížil pan Michal.

Podle tamního dopravního podniku loni lidé v prostředcích hromadné dopravy zapomněli celkem 783 předmětů. Mezi těmi nalezenými jsou většinou batohy nebo mobilní telefony. Najdou se však výjimky jako tiskárna nebo disco koule. "Nejzajímavější byla asi zubní protéza na sedačce," myslí si řidič trolejbusu Ivo Minařík.

[chooze:article;value:478374]

Když něco ztraceného objevíte, nahlaste to řidiči. Když něco naopak ztratíte, obraťte se na dopravní podnik. "Kdokoliv, kdo něco ztratí v našich vozech, tak by se měl podívat na naše stránky do sekce ztráty a nálezy. Během 24 hodin ta jeho věc, pokud se najde, se tam objeví," poradila mluvčí DPMB Barbora Doležalová.

Po týdnu se ztracené věci přesouvají do městských ztrát a nálezů. "Máme zákonnou povinnost tři roky tyto věci uschovat. V případě, že by se někdo ozval, tak samozřejmě tu věc musí naprosto detailně popsat, aby bylo jasné, že je opravdu jeho," nastínil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

O své věci se přihlásí v průměru 20 % majitelů. Zbylé nálezy po zákonné lhůtě darují potřebným, nebo končí ve spalovně. Pro ztráty a nálezy existuje také národní databáze, kterou využívají třeba České dráhy (ČD). "Mezi kuriózní předměty, které se objevily v Brně, patří například invalidní vozík a zubní náhrada," sdělila mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Lepší než své věci někde shánět je ztrátě předejít. Hlídat si je a při odchodu z vozu si zkontrolovat sedačku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.