Každý třetí Čech onemocní rakovinou. Sedm kroků, jak podle Válka zvrátit vývoj

Prevence je hlavní prioritou každého ministra zdravotnictví, prohlásil na tiskové konferenci ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) Vlastimil Válek. Vzhledem k tomu, že v Česku každoročně přibývá 90 tisíc nových onkologických diagnóz, je nutnost posilování prevence opravdu naléhavá. 

"Chceme změnit několik věcí. Musí se změnit obsah preventivních prohlídek," řekl Válek. Medicína se posouvá rychle dopředu, preventivní programy tak musí reflektovat nové výzkumy a moderní postupy. Pomoci by mohlo dotazníkové šetření, které v uplynulých měsících provedla VFN u svých pacientů. Zahrnuje sice relativně malý vzorek populace (3 000 respondentů), poskytuje ale cenná data a přináší inspiraci pro nový přístup k prevenci nádorových onemocnění. 

[chooze:article;value:498353]

"Projekt se nezaměřil na jeden nádor. Zahrnuje všechny rizikové faktory, které souvisí s nádorovým onemocněním," uvedl na konferenci přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky VFN David Cibula. Existuje totiž velké množství typů rakoviny a lidé často nevědí, která se jich týká a kterého preventivního programu se účastnit. 

Dotazníkové šetření na základě odpovědí pacienta dokáže vygenerovat doporučení, na která vyšetření by se měl zaměřit. V souvislosti s rakovinou totiž neexistuje jednotná prevence. Právě proto, že zde máme velké množství typů tohoto onemocnění, liší se i způsob, jak jej včas podchytit. Cibula tuto skutečnost ilustroval na gynekologických nádorech. 

Různé nádory, různá prevence

Máme tu například karcinom děložního hrdla, který je naprosto výjimečný tím, že se proti němu dá očkovat. Zároveň pacientky mohou podstoupit screeningové vyšetření. Vedle toho máme karcinom děložního těla, u kterého tyto možnosti prevence nejsou, nemoc má ale specifický příznak, kterým je nepravidelné děložní krvácení. Pokud jej pacientka nebude ignorovat, má velkou šanci nemoc včas podchytit.

[chooze:article;value:502480]

​U karcinomu vaječníku ale není ani tato možnost, protože nemá žádné specifické příznaky. Šance na včasné odhalení tedy spočívá v genetice. Prevence by tedy měla vypadat tak, že se podaří vytipovat pacientky, které mají rakovinu vaječníku jako rodinnou anamnézu.

Kromě nejednotných postupů a v některých ohledech zastaralých metod prevenci v Česku komplikuje i fakt, že podle dat až 40 % lidí nechodí na pravidelné prohlídky k praktickému lékaři. Vyřešení tohoto problému by podle Válka bylo na Nobelovu cenu. Představil ale sedm kroků, které mají situaci výrazně zlepšit. 

První krok

S prevencí se musí cílit už na děti. "Proto úzce spolupracujeme s ministerstvem školství, aby se to učilo ve školách," řekl Válek. Už děti musí mít povědomí o tom, že je nutné dbát o své zdraví. Pokud jej lidé začínají řešit až v pozdním věku, často se pak lékaři snaží zachránit něco, co už se zachránit nedá. 

Druhý krok

Druhý krok byl zmíněn už výše. Je potřeba změnit obsah prohlídek, aby zohledňovaly vědecký pokrok, a sjednotit postupy. "Chci, abychom v letošním nebo příštím roce novelizaci dotáhli do konce a spustili," přislíbil Válek. 

[chooze:article;value:507604]

Třetí krok

Zaměřit se na slabiny screeningových programů. Jako příklad ministr uvedl prevenci rakoviny tlustého střeva, kdy vyšetření jsou prováděna na různých přístrojích, které jsou jinak citlivé. Systém tak vygeneruje větší množství potenciálně rizikových pacientů, což limituje odhalení nemoci u těch, kteří jí skutečně trpí. 

Čtvrtý krok

Stát také musí nalézt způsob, jak do systému přivést lidi, kteří do něj vůbec nevstupují, a to z různých důvodů (například socio-ekonomických). 

Pátý krok

S tím souvisí i další krok, kterým je pozitivní motivace k účasti na preventivních programech. "V příštím roce chci Poslanecké sněmovně předložit novelu zákona o zdravotním pojištění," prozradil Válek. Její součástí mají být odměny za to, že pojištěnci podstupují preventivní vyšetření. Přesnou podobu bude ministr diskutovat s pojišťovnami, vypadat by to ale mělo tak, že by pojištěnci dostávali zpět určitou částku na osobní účet, kterou by pak ve stáří mohli použít na lázně nebo léky. 

[chooze:article;value:507717]

Šestý krok

Preventivní vyšetření musí být lidem dostupná. Pokud na něj musí jet daleko, protože v blízkosti jejich bydliště takové možnosti nejsou, mnoho z nich to odradí. "Díváme se na to, jestli by se ta síť neměla rozšířit," řekl Válek s tím, že například v Karlovarském kraji se bude spouštět onkologické centrum.

Nové onkologické centrum, které zlepší dostupnost péče v Česku, vyroste také v pražské Fakultní nemocnici v Motole, na které přispěje půl miliardou korun nadace The Kellner Family Foundation. V jejím čele stojí Renáta Kellnerová, která zároveň po zesnulém manželovi převzala většinový podíl skupiny PPF, která je majitelem TV Nova. 

Sedmý krok

Posledním krokem je podle Válka medializace a šíření povědomí o prevenci. I proto se konají pravidelné tiskové konference. Tento týden na jedné z nich ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s dalšími institucemi představilo Národní kardiovaskulární plán České republiky. 

Na záznam z Válkovy tiskové konference se můžete podívat ve videu níže:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.