Kazí se počasí pravidelně na víkend? Ten nadcházející bude přát lyžařům

V přírodě se vyskytují přirozené cykly o různé délce, podmíněny jsou většinou kosmickými vlivy, jako jsou denní cyklus, příliv a odliv a roční cyklus. Žádný přirozený týdenní cyklus však příroda nezná, a proto musí být vysvětlen lidskou aktivitou, která týdenní ekonomický cyklus má. Výzkum týdenního cyklu počasí se nejprve zaměřil na městské prostředí a mikroklima, kde je vliv lidských aktivit nejvyšší.

V některých částech světa, například v Indii, výzkum potvrdil, že opravdu může být počasí, zejména pak během pracovního týdne, ovlivněno extrémním průmyslem nebo automobilovou dopravou, kdy je ve vzduchu hodně škodlivin a prachové částice mohou působit jako kondenzační jádra, a tím pádem více prší a je více oblačnosti. U nás v Evropě se ale nic takového nepotvrdilo. 

[chooze:article;value:486459]

Jak je tomu u nás?

Obecně je výskyt srážek ve středoevropských podmínkách a u nás dán především přecházejícími frontálními systémy. Protože systémy většinou postupují od západu a mají jen omezený plošný rozsah, nemohou pokrývat celou Evropu najednou a většinou ani nepokryjí celé Česko najednou. Ani podle statistik nevychází, že je počasí zákonitě horší. Spíše si jen ve dnech volna více všímáme počasí.

Co ty orkány a vichřice na tom víkendu mají?

V posledních letech se ale většina velkých vichřic a orkánů, které se přehnaly přes naše území, vyskytla o víkendu. I to je však náhoda. Viz orkán Kiryll, Emma, Yulia a Herwart. V noci z neděle na pondělí jsme zaznamenali orkány Eberhard a Sabine.

Tento víkend přinese nejlepší podmínky pro lyžování od začátku ledna

Víkend přinese v porovnání s pracovním týdnem mírný pokles teplot a místy musíme počítat s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Na horách budou dobré podmínky pro lyžování – jak pro sjezdové, tak pro běžkaře.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -3 až 1  °C. V neděli bude oblačno až zataženo, zejména na horách místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Během odpoledne ubývání oblačnosti místy až na polojasno. Noční teploty -3 až -7 °C, ojediněle až -9 °C. Denní teploty -3 až 1  °C.

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.