Kde vzal střelec z filozofické fakulty zbraně? Otázky kolem útoku v Praze zůstávají

Ihned po útoku se rozjelo zjišťování, zda se vrah léčil na psychiatrickém oddělení. Sami policisté už dříve uvedli, že se v minulosti měl léčit s psychickými problémy. "Jestli je či není či byl psychiatrickým pacientem, toto je opět otázka prověřování," uvedl náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka.

Pokud by se opravdu léčil s psychickými problémy, neměl by získat zbrojní průkaz. Kromě toho si prý během půl roku pořídil velký arzenál zbraní. Ani to policie zatím nechce příliš komentovat. "Aktuálně ještě není hotová kompletní balistická expertíza. Podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná se zbraní, která byla nalezena v bydlišti. Podezřelý získal zbraně legálně, nakoupil je v průběhu roku 2023," dodal Motyka.

[chooze:article;value:536251]

Lokalizace pachatele měla hned několik fází. Policisté několikrát zaznamenali polohu jeho mobilu, nejprve v rodné Hostouni a poté v okolí Pařížské ulice v Praze ve 14:38. "Vždycky se prověřují nejpravděpodobnější místa výskytu osoby, po které se pátrá. Tady to byly v podstatě tři informace, nejprve Hostouň, poté Pařížská ulice a pak jsme měli informace o místech častého pobytu. Byla to tři místa, kde se intenzivně pátralo, a pak se pátralo tam, kde by se měl nacházet, pakliže by byl ve škole," vysvětlil policejní prezident Martin Vondrášek.

Policisté evakuovali pouze budovy fakulty v Celetné ulici. Fakulta má přitom v Praze hned čtyři budovy. Na náměstí Jana Palacha dokonce hlídka policistů byla, i přesto se zaměřila jen na Celetnou ulici. "Spíš se asi čekalo, že bude chtít zabít sám sebe a Univerzita Karlova i filozofická fakulta mají velké množství budov a není je možné všechny ochránit," řekl bezpečnostní analytik Oldřich Bureš.

[chooze:article;value:536413]

Jednou z otázek, které kolem zásahu vyvstávají, je také to, proč policisté nezapojili do pátrání po střelci vrtulník. Podle jejich vyjádření nebyly vhodné podmínky. "To bylo něco, co bylo poměrně rychlým zásahem, pravděpodobně i díky tomu, že se to odehrálo v centru Prahy. Kdyby se toto odehrálo na nějaké regionální univerzitě, tak by ten zásah byl delší. A každá minuta může vést k tomu, že počet mrtvých může být větší," podotkl Bureš.

Samotný zásah policistů zhodnotil i bezpečnostní expert a bývalý policista Stanislav Kazbunda. "Podle mně dostupných informací, které mám povětšinou z veřejných zdrojů, byl zákrok v pořádku. Policisté jednali přiměřeně informacím, které měli k dispozici při zákroku," myslí si Kazbunda.

Policisté dle Kazbundy byli tam, kde být měli. "Poslání hlídek ke všem budovám fakulty by bylo hezké, ale personálně nemožné. Věc byla řízená centrálně. Celá věc je samozřejmě ještě v šetření, takže více budeme vědět, až vyšetřování skončí," uvedl.

Podívejte se na celý rozhovor s bezpečnostním expertem Stanislavem Kazbundou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.