Kde začne ukrajinská protiofenzíva: Na úder má šest možných míst

Možností pro jarní ukrajinskou protiofenzívu je několik. Některé jsou více pravděpodobné, některé méně pravděpodobné. Je také možné, že Ukrajinci zvolí útok na různých částech fronty najednou.

"Ukrajinci zase provedou nějaký trik. Nezopakují stejný trik jako loni, ale něco z podobné kategorie. Mohou udělat dvojitý trik, tedy zaútočí na jednom místě, pak provedou rozsáhlejší útok jinde. Rusové si řeknou, že první útok byl klam, tak přesunou své síly, ve skutečnosti ale budou Ukrajinci chtít zaútočit na tom prvním místě, a tímto krokem jen odlákají ruské síly, takže klamný bude ten druhý úder," nastínil bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Redakce TN.cz připravila mapu s celkem šesti různými úseky fronty se směry možných útoků. Níže se pak můžete dočíst, co útoky v jednotlivých oblastech obnáší a jaké nejcennější strategické i symbolické cíle se tam nachází:

Vylodění na Krymu (1)

Krym je významný nejenom strategicky, ale také symbolicky. V Sevastopolu se nachází vojenský přístav, z poloostrova je možné kontrolovat přístup do Azovského moře. Dalo by se říci, že kdo ovládá Krym, ovládá Černé moře. Je významný také ekonomicky.

Ukrajinci ale nemají kapacity na rozsáhlejší výsadek. "Taková invaze vyžaduje kvalitní námořnictvo – výsadkové lodě, a ještě k tomu lodě na podporu výsadku. Navíc je důležitá i letecká podpora," vysvětlil bývalý velitel Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Podobně to vidí i Visingr: "Ofenzíva na Krym ne, to by nedávalo vojenský smysl. Krym je potřeba napřed odříznout."

Překročení Dněpru mezi Chersonem a Novou Kachovkou (2)

Zhruba před týdnem se objevily zprávy o tom, že Ukrajinci překročili Dněpr poblíž Chersonu a zřídili si tam postavení se zajištěným zásobováním. Ačkoliv by úspěšná ofenzíva přes řeku umožnila útočit směrem na úžinu spojující Krym s pevninou nebo na Melitopol, Ukrajinci podle oslovených analytiků nemají kapacity na překročení řeky v hlavním útočném směru.

"Překonání Dněpru a postup dále na úžinu spojující Krym s pevninou, to by byl podpůrný směr, který by využil postupu ve směru Záporoží – Melitopol. Směr z Chersonu se dá použít jen za předpokladu, že bude eliminována hrozba přisunutí ruských záloh z Krymu a zároveň ze severu. Ruská armáda musí být zaměstnána mnohem závažnějšími údery a teprve potom může začít ukrajinská armáda masivní přechod Dněpru u Chersonu nebo Nové Kachovky," vysvětlil Šedivý.

[chooze:article;value:501244]

Přetnutí pozemního koridoru na Krym (3)

Jedná se o jeden z nejdůležitějších směrů. Smyslem by bylo přetnutí pozemního koridoru mezi Ruskem a Krymem, útok by patrně směřoval přes Melitopol. Ruské jednotky na Krymském poloostrově by pak bylo velmi náročné zásobovat.

"Tato ofenzíva bude muset někdy nastat, neříkám, že nyní, ale někdy se to bude muset provést, protože dokud existuje pozemní spojení na Krym, tak ho nemá smysl dobývat zpět," okomentoval Visingr.

Rusové v této oblasti ale už loni začali s přípravou několikaliniových obranných postavení, minových polí a překážek proti tankům. Na to by ale mohli být Ukrajinci připravení. "Balíky americké pomoci obsahují velké množství vybavení a techniky pro prolamování opevněných linií, jako jsou ženijní tanky, mostní vozidla, odminovací prostředky a podobně," upozornil Visingr.

Útok na Doněck (4)

Hlavní město Doněcké oblasti Doněck je pod kontrolou separatistů, leží ale v podstatě přímo na frontové linii. Podle Visingra je to jeden z možných směrů ofenzívy, město je důležité nejen strategicky, ale i symbolicky.

Nicméně, jak poznamenává Šedivý, postup by byl velmi náročný: "Doněck by mohli Ukrajinci využít, aby se vrátili do Doněcké oblasti a obnovili hranici s Ruskem podle mezinárodních úmluv. Jsou to ale prostory silně obsazené ruskými vojsky a vojsky separatistických republik. Navíc se jedná o složitý terén."

Protiútok u Bachmutu (5)

Už skoro rok se Rusové snaží dobýt Bachmut. Kdysi líbezné město se stalo tragickou hromadou trosek a podle Visingra má už v podstatě jen zeměpisný význam, ačkoliv dříve bylo důležité například jako komunikační uzel. Nicméně obě strany jej považují také za určitý symbol.

"Čím dál častěji se mluví o protiofenzívě u Bachmutu. Ruské síly tam jsou, ale vypadá to, že jsou vyčerpané. Je tam faktor wagnerovců a Prigožina (Jevgenij Prigožin, zakladatel a majitel Wagnerovy skupiny, pozn. red.). Ten říká, že pokud nedostanou dost munice, tak se wagnerovci seberou a půjdou pryč. Nevím, jestli je možné, aby to reálně udělal. Síly jsou tam početné, ale kvalitativně mizerné," shrnul Visingr.

Terén za Bachmutem směrem k hranici ovšem také neslibuje jednoduchý postup. "Dále na východ se nachází poměrně zastavěné území, které by byl asi velký problém překonat. Dosáhnout dosáhnutí hranic by bylo složité," uvedl Šedivý. Dodal, že oblast je také zastavěná průmyslem a jsou tam důležité komunikační uzly, jako například hlavní město druhé separatistické republiky Luhansk.

[chooze:article;value:498121]

Severní část fronty, směr na Starobilsk (6)

V nejsevernější části Rusy okupované Ukrajiny se za frontovou linií nachází město Starobilsk. To má podle Visingra velký strategický význam. "Přes Starobilsk jde 100 procent zásobování pro Rusy v Luhanské oblasti. Úspěšný postup na Starobilsk, pokud by se dostal na dostřel HIMARS, tak by to pro Rusy byla velká komplikace. Obsazení Starobilsku by byl konec pro Rusy v Luhanské oblasti, bez něj nejsou schopní přežít," řekl.

Co rozhodne o protiofenzívě

O tom, kdy, kde a jak Ukrajinci případně zahájí svou ofenzívu, rozhoduje několik faktorů. "Jde o to, kde jsou ruské pozice silné, jak jsou tam vybudovaná obranná postavení, překážky, minová pole a tak dále. Nesmírně důležitá je také schopnost Rusů přisouvat posily. Je lepší zaútočit na silnější postavení se slabým zásobováním než na slabší postavení s dobrým zásobováním," objasnil Visingr.

Záleží také na počasí. Období rasputice, které je známé tím, že se krajina stává bahnitou a pro techniku obtížně průchozí, pomalu ustává.

Při poslední velké ukrajinské protiofenzívě loni na podzim se podařilo osvobodit rozsáhlá území na východ od Charkova, následovalo také osvobození Chersonu a jeho okolí. Z pravého břehu Dněpru se Rusům podařilo stáhnout bez větších ztrát.

Podívejte se na reportáž TV Nova o raketovém útoku na ukrajinská města z konce dubna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.