Kdepak kapr. V Belgii si pochutnávají na vánočním pivu

Pohled, při kterém zaplesá srdce nejednoho pivaře. Tmavý, téměř černý mok kořeněný nejrůznějšími chutěmi a vůněmi. Speciální vánoční pivo v Belgii o svátcích zkrátka nesmí chybět.

Vánoční pivo, jak už název napovídá, se pije jen o Vánocích. Obvykle je silné a kořeněné různými přísadami, jako je skořice, pomerančová kůra, hřebíček nebo vanilka. V pivovaru v belgickém Pipaix se vánoční pivo vyrábí už v červenci. Na trh jde ale až před Vánocemi.

"Používáme karamelový slad. Jde o slad, který je v základu více propečený a zrno je hnědší, téměř černé. A právě to dodá vánočnímu pivu tuto velmi specifickou barvu," popsal mluvčí pivovaru Dubuisson Gauthier Fraiteur.

[chooze:article;value:534427]

​Původ speciálního piva je obestřen tajemstvím, říká se ale, že se původně vařilo z toho, co v pivovaru zbylo na konci roku. "Zbylo nám hodně ingrediencí. Všechny je dáme do piva, čímž bude trochu sladší, trochu sladovější a trochu tmavší," vysvětlil Fraiteur.

V pivovaru Saint Feuillien první vánoční pivo uvařili v noci 21. července 1969, tedy v den, kdy člověk stanul na Měsíci. Od té doby je čím dál vyhledávanější. "Pivovarů je stále více, a proto je na pultech stále více piv. Vánoce jsou to období roku, kdy se lidé rádi sejdou u piva, které je trochu výjimečnější," přiblížila ředitelka pivovaru St. Feuillien Dominique Friartová. A výjimečná není jen chuť, ale i zážitek – speciální vánoční piva v sobě totiž obyčejně mívají víc alkoholu než ta běžná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.