Kdo je tajemný vousatý muž za Andrejem Babišem? Expremiér na něj pěl chválu

Během tiskové konference byl za Andrejem Babišem na tiskové konferenci Jan Richter, manažer ANO, poslanec a do roku 2020 rovněž zastupitel za Ústecký kraj, který je navíc funkcionářem ve Fotbalové asociaci České republiky, kde je 2. místopředsedou Výkonného výboru za Čechy. Jak to ale všechno zvládá?

"Pan Richter je velmi pracovitý člověk, a když mu zavolám v jedenáct večer, tak s ním mohu řešit stranické záležitosti," vysvětluje soukmenovec Richtera z ANO, poslanec Patrik Nacher.

[chooze:article;value:484531]

​"On je volební manažer a měl na starosti všechny naše volby," připomíná Nacher. A má tím na mysli hlasování do zastupitelstev obcí a měst i poslední parlamentní volby.

Chválu na Richtera pěl i předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš. Vzal si ho na pódium a zařadil ho mezi lidi, kterým děkoval.

"Tady se mnou stojí kolegové, kteří mě chodili podpořit a kteří jsou perspektivou hnutí ANO, které je tady nejsilnější politické hnutí. Hlavním motorem kampaně byla Thünde Bartha, kterou znáte z Úřadu vlády, a Vláďa Vořechovský. No a samozřejmě manažer hnutí Honza Richter. A pan Juchelka, který dělal tu talk show," vyjmenoval Babiš nejbližší spolupracovníky. Bartha byla v době, kdy byl premiérem, pověřená řízením Úřadu vlády a Babiš ji jmenoval jako budoucí hradní kancléřku, pokud by byl zvolený. Vořechovský je manažerem komunikace hnutí ANO a pro Babiše potenciální náhrada za Jiřího Ovčáčka v roli mluvčího Kanceláře prezidenta. Bývalý moderátor Aleš Juchelka je pak poslancem za Babišovo hnutí.

Richtera kromě úspěchů ale také doprovázejí některé kontroverze. Loni přišel Deník N se zjištěním, že volební manažer pobíral v roce 2020 neoprávněně plat poslance i krajského zastupitele zároveň. Vloni se také snažily některé kluby Richtera z vedení Fotbalové asociace odvolat. Tuto snahu divizní mužstva zdůvodňovala dlouhodobou nespokojeností s jeho prací, byť byl ve funkci pouhý rok ze čtyřletého mandátu. Podle webu Seznam Zprávy ale mohl být v pozadí boj o moc mezi jednotlivými mocenskými skupinami v českém fotbale a Richterovo spojení s mužem, který si byl blízký s bývalým místopředsedou Romanem Berbrem.

"Babišův pan řídící Jan Richter je známý již dávno svou pilností. Aspiruje na nejpracovitějšího politika v zemi!" komentoval tehdy Richterovy aktivity Jan Elznic, jeden z diskutujících na sociálních sítích.  

TK Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.