Kdo může za drahé potraviny? Vinu hází jeden na druhého

Zemědělci ukazují na potravináře, potravináři na obchodníky. Vypátrat, kdo může za drahé potraviny, se zdá jako nadlidský úkol. "Všechny budeme měřit stejným metrem, ať jsou to zemědělci, dodavatelé nebo obchodníci," prohlásil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

"Potravináři nemají prostor na manévry," hájí tuto skupinu prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. "Jediný, kdo vydělává, jsou čeští zemědělci," ukázal prstem na původce problému prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Zemědělci ale nesouhlasí. "Ceny určuje maloobchod, neurčují ho zemědělci," tvrdí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

[chooze:article;value:494190]

​To, že ceny navyšují obchodníci, potvrzují i rozdílné ceny v jednotlivých řetězcích. O tom se televize Nova přesvědčila sama. "Studentská pečeť v Bille ve Velké Dobré stojí 94,90," prozradil reportér. V 17 kilometrů vzdáleném Smečně u Slaného byla přitom cena třetinová.

Čokoládou to ale nekončí. "Namátkou jsme vybrali tři stejné potraviny v několika řetězcích. A byli jsme překvapeni," hlásí reportérka. Zatímco v jednom štáb koupil dětskou kapsičku za 14, v druhém za 26. Máslo za 55, jinde za 70. A hermelín někde za 30 korun, jinde za 53.

Na tyto příklady televize Nova upozornila i ministra zemědělství. "Ano, i toto jsou příklady špatné praxe, na kterou chceme poukázat. Tyto podněty budeme posílat kompetentním orgánům, aby se na to podívaly a postihovaly tyto nekalosti," přislíbil Nekula. První výstupy a opatření nové pracovní skupiny by měly být podle ministra na konci dubna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.