Kdo se stará o zdraví, bude odměněn. Ministerstvo chystá změny v pojištění

Ministerstvo zdravotnictví představilo novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jednou z hlavních změn by měl být větší důraz na prevenci. Lidé, kteří budou poctivě chodit na preventivní kontroly a dbát o své zdraví, by měli být odměňováni.

Mezi hlavní přínosy novely o veřejném zdravotním pojištění patří podle ministerstva podpora prevence prostřednictvím bonusů. Ministerstvo by takto chtělo snížit počet chronicky nemocných osob v populaci a tím i postupně snížit zátěž zdravotního systému.

"Cílem této novely není nijak zásadně měnit základní pravidla systému veřejného zdravotního pojištění, ale lépe nastavit rámec právní regulace, který zlepší jeho efektivitu a přispěje ke zlepšení dostupnosti hrazených zdravotních služeb. Novela tak reaguje i na nejnovější trendy a potřeby v poskytování hrazené zdravotní péče," uvedl náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Pojišťovny to podporují

V praxi se tak už v řadě případech děje. Pojišťovny například podmiňují čerpání některých benefitů návštěvou praktického lékaře. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tím podmiňuje třeba příspěvek na dentální hygienu ve výši 1 000 korun, který dostane pouze ten, kdo v posledních 24 měsících absolvoval preventivní kontrolu u svého praktického lékaře.

[chooze:article;value:541937]

​Klienti Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) zase mohou sbírat kredity, za které si pak vybírají odměny. "S principy, které se nově snaží zavést ministerstvo zdravotnictví, máme bohaté zkušenosti. Víme, co funguje, jak na to reagují pojištěnci a čemu je dobré se vyhnout," řekl generální ředitel OZP Radovan Kouřil.

Klienti prý tento princip podporují. "Zpočátku jsme se obávali, jak pojištěnci naše rozhodnutí přijmou, ale byli jsme příjemně překvapeni. Negativních ohlasů bylo minimum a většina pojištěnců přijala tento přístup s pochopením," dodal Kouřil. 

Změna u zubařů

Další změna se dotkne placení u zubařů. "Novela se výrazně dotkne i stomatologické péče. Nově budou hrazeny moderní stomatologické metody, a to plně u dětí a částečně s doplatkem u dospělých," uvedla vrchní ředitelka sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová.

Právě zubním potížím se podle ministerstva dá do velké míry předcházet, a je tak důležité chodit pravidelně na preventivní kontroly. "Ministerstvo zdravotnictví počítá v rámci připravované novelizace s tím, že všichni pojištěnci, kteří budou řádně docházet na preventivní stomatologické prohlídky, tak kromě toho, že u sebe samozřejmě sníží riziko vzniku zubního kazu, tak především v případě jeho vzniku mohou čerpat navýšené prostředky z fondu prevence na doplatek rozdílu mezi částečnou úhradou a skutečnou cenou výplně," dodala Rögnerová.

Ministerstvo plánuje i změny ohledně nadstandardní péče. Podívejte se, za co by bylo možné si připlatit: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.