Moderní bydlení

Kdo vyhazuje posekanou trávu, dělá velkou chybu. Má mnoho využití

Posekanou trávu je podle krajinného ekologa a zahradníka Jana Richtra ideální kompostovat v zahradním kompostéru. "Občas se posekaná tráva používá jako mulč, například pod keře. Problém je, že to nevypadá pěkně a někdy to i zahnívá a zapáchá. Hlavní využití je v kompostování," řekl Richtr. 

Nejlepší možností je smíchání posekané trávy s dalším bioodpadem. Tím je například kuchyňský odpad, posekané listí nebo stará hlína. To v kompostu vytváří dobrý poměr dusíku a uhlíku. "Kompost nesmí být ideálně pouze z trávy. Tráva sama o sobě špatně kompostuje a zahnívá," dodal.

Tráva jakožto zdroj bohatý na dusík pak v kombinaci s ostatním odpadem odstartuje kompostovací proces. "Lidé zjistí, že je potom kompostér strašně horký. Teplo vzniká tím, že se tak aktivují bakterie, které se potom dusíkem živí," přidal zahradník. 

[chooze:article;value:506771]

Tvorba kompostu každému trvá různě dlouho. Důležité je se o něj starat. "Od několika měsíců až po rok. Záleží, pokud ho člověk přehazuje. Když se přehazuje, tak se vytvoří rychleji, když se nepřehazuje, tak to trvá déle," upozornil. 

Kompost má podle Richtra různé využití. Přidávat ho můžete do záhonů, substrátů pro pokojové rostliny nebo do zeleninových záhonů. "Je možné kompost vracet zpátky na trávník. Obzvlášť, když ho člověk přesype na nějakém sítu. Může ho potom rozhodit na trávník a je to přirozené hnojivo," doplnil Jan Richtr. 

"Většina současných sekaček má i režim mulčování. To znamená, že posekanou trávu sekačka mulčuje na místě a vpravuje ji zpátky do trávníku, kde slouží jako hnojivo. Nesbíráte ji tedy do koše, ale necháváte ji na trávníku," řekl. Trávník přitom není možné pouze mulčovat. Hlavně na začátku a konci sezony je dobré ho častěji sbírat do koše. "Pouhým mulčováním se dokáže trávník zadusit, zaplísnit," uvedl krajinný ekolog a zahradník. 

Zároveň upozornil na to, že by lidé neměli posekanou trávu vyhazovat do popelnic na směsný odpad. Pokud ji nedokáží na zahradě zužitkovat, měla by tráva skončit v popelnicích na bioodpad.

Vláda chystá nový zákon. Chce zavést povinné ručení pro zahradní traktůrky (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.