Kdy Rusové znovu udeří na Ukrajině? Objevilo se údajné datum útoku

Odcházející ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, kterému zlomila vaz korupční kauza na ministerstvu, už několik dní varuje před nadcházející výroční ruskou ofenzivou na Ukrajině k datu 24. února, kdy válka začala. Podle zdroje portálu Financial Times, kterým je jeden z ukrajinských vojenských poradců, by ofenziva mohla začít už v následujících devíti dnech. "Máme k tomu velmi solidní indicie," citoval jej portál.

Důstojník ukrajinské vojenské rozvědky (GUR) Andrij Černjak začátkem února uvedl pro ukrajinský portál Kyiv Post, že útok by měl směřovat na ukrajinské části Donbasu. "Sledujeme, že ruské okupační síly nasazují další útočné skupiny, jednotky, zbraně a vojenské vybavení na východě," přiblížil.

Podobný názor má i vojenský stratég z Univerzity obrany Richard Stojar. "Donbas stále zůstává posledním deklarovaným politickým cílem, tedy dosažení doněcké a luhanské administrativní hranice. Asi by pro Rusko byl velký úspěch, pokud by se mu v této oblasti nějaká ofenziva podařila a dosáhlo třeba dobytí Slavjansku nebo Kramatorsku, které byly v roce 2014 pod kontrolou separatistů," řekl pro TN.cz.

[chooze:article;value:488310]

Rusko podle Stojara kapacity na útok má a podle zpráv o úspěších v bojích u Bachmutu je schopné převzít i lokální iniciativu. "Ruské síly určitě posílila mobilizace, spekuluje se, kolik těch mobilizovaných bylo, podle některých zpráv se mohlo jednat až o 300 tisíc. Kapacity tu určitě na ruské straně jsou. Otázkou je, zda jsou dostačující na nějakou rozsáhlou ofenzívu, nebo zda by se jednalo o operaci symbolického významu, aby Rusko ukázalo, že stále potenciál má a je schopné provádět aktivní útočné vojenské operace a zasáhnout ukrajinského protivníka," zhodnotil Stojar.

Reznikov minulý týden poskytl rozhovor pro francouzskou televizi BFMTV, kde kromě obav z případné ofenzivy zmínil i sílu ruské invazní armády: "Našeho nepřítele nepodceňujeme. Oficiálně zmobilizoval 300 tisíc mužů, ale když vidíme jednotky u našich hranic, odhadujeme, že skutečné číslo je mnohem vyšší." Podle Reznikova může jít až o půl milionu mobilizovaných vojáků. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Co se bojů u Bachmutu týče, Rusům se daří nejenom na sever od města, ale i na jihu. Podle map ukrajinského portálu Military Land jsou obsazené už i některé části města. Jak situace vypadá, se můžete podívat na mapce níže:

Podívejte se na rozhovor TN Live s vojenským publicistou Jiřím Vojáčkem ohledně možné nové ofenzivy na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.