Kdy se letos nevyspíte? Velký přehled úplňků roku 2024 a co znamenají

Vlčí úplněk – 25. ledna

Vlčí úplněk nás čeká ve čtvrtek 25. 1. v 18:53. Název získal podle indiánské tradice, protože v mrazivé lednové noci při něm hladoví vlci vyjí na Měsíc a přibližují se více lidskému obydlí. "Vlci jsou zároveň symbolem pospolitosti a rodiny. Ve smečce dokážou přežít i ti nejslabší, které ostatní vlci chrání. Vlčí úplněk tak dává do popředí rodinu," popsala pro TN.cz astroložka Hana Černá.

Sněžný úplněk – 24. února

Únorový úplněk přijde v sobotu 24. 2. v 13:30. "Může být označen jako sněžný, pro typické sněžení v tomto období," zmínila astroložka. Také se mu může říkat ledový, protože bývá nejchladnější ze všech úplňků v roce. 

Červí úplněk – 25. března

V pondělí 25. 3. v 8:00 nastane červí úplněk, který nese označení podle toho, že z půdy už vylézají žížaly a příroda se připravuje na jaro. Podle indiánské tradice bývá nazýván i jako vraní.

[chooze:article;value:533991]

Růžový úplněk – 24. dubna

Růžový úplněk nás čeká ve středu 24. dubna v 1:45. "Říká se mu růžový, ale i rybí. Podle koloběhu přírody může mít i název úplněk rašící trávy, protože dubnový úplněk má v sobě sílu rašících výhonků, líhnutí se nových mláďat, probouzející se přírody," popsala Černá.

Květný úplněk – 23. května

Květnovému úplňku, který přijde ve čtvrtek 23. 5. v 15:52, se říká květný nebo květinový. "V tomto období je jaro a příroda v největší síle, rozkvétá mnoho květin a rostlin. Už i název celého měsíce tomu odpovídá," podotkla astroložka.

Jahodový úplněk – 22. června

V sobotu 22. 6. v 3:07 bude červnový úplněk, který má podle indiánské tradice název jahodový nebo medový. Říká se mu i růžový podle růží, které hojně kvetou, ale může se tak plést s úplňkem v dubnu.

Bouřkový úplněk – 21. července

Bouřkový úplněk letos nastane v neděli 21. 7. v 12:16. Jeho název odpovídá tomu, že v červenci jsou časté bouřky. Setkat se můžete i s názvem jelení, protože v tomto měsíci jelenům začínají růst nové parohy, může se mu říkat i malinový nebo senný.

Jeseteří úplněk – 19. srpna

Srpnovému úplňku, který nás čeká v pondělí 19. 8. ve 20:25, se podle indiánské tradice říká jeseteří, protože v této době byla hojnost jeseterů, kteří vyplavávali na povrch. Někdy se mu říká červený úplněk, měsíc je totiž v lehkém červeném oparu, nebo také úplněk obilný.

Úplněk sklizně – 18. září

Ve středu 18. 9. nás v 4:34 čeká sklizňový úplněk nebo úplněk sklizně, protože právě v tuto dobu zemědělci sklízí svá pole. Ten letošní ale bude výjimečný, protože v Česku uvidíme částečné zatmění Měsíce, a navíc bude podle Pavla Gabzdyla z brněnské hvězdárny, který se řídí definicí astrofyzika Freda Espenaka, superúplněk.

Lovecký úplněk – 17. října

Lovecký úplněk přijde ve čtvrtek 17. října v 13:26. Tomuto úplňku se přezdívá lovecký podle indiánů, kteří během něj lovili zvěř kvůli zásobám na zimu. Ten má být podle Fyzikálního ústavu v Opavě úhlově největším za celý rok, podle Gabzdyla má být také superúplňkem, byť jejich definice je prý sporná.

[chooze:article;value:534104]

Bobří úplněk – 15. listopadu

V pátek 15. 11. ve 22:28 bude na obloze svítit bobří úplněk, který bývá označován i jako mrazivý, a to z toho důvodu, že se objevují první mrazíky. "Zvířata se připravují na zimu. Indiáni pokládali pasti na bobry, než zamrzne voda, aby získali na zimu jejich kožešinu," popsala astroložka. Podle Gabzdyla jde také o superúplněk.

Studený úplněk – 15. prosince

Prosincovému úplňku se říká studený nebo úplněk studených nocí, protože noci jsou dlouhé, mrazivé, temné. Čekat ho můžeme v neděli 15. 12. v 10:01. I tento Měsíc má být podle Gabzdyla v superúplňku.

Noční oblohu rozzářil superúplněk. Byl zbarvený do červena (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.