Kdy začne fungovat stavební řízení, záleží na Sněmovně, říká Kupka

"Vážení občané, přátelé. Jistě se cítíte rozčarováni z aktuální situace ve vládě a stavu digitalizace stavebního řízení. Nedivil bych se, kdybyste měli spoustu otázek, a já vám dlužím odpovědi," uvedl na sociálních sítích končící ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Víc než odpovědi ale Bartoš dluží stavebníkům funkční systém stavebního řízení. Přiznal, že systém funguje omezeně, ale funguje. "Stavebních řízení bylo v našich informačních systémech dokončeno již takřka 1 200 a z toho 85 % bylo schválených," dodal Bartoš.

Před jeho zavedením to ale bylo násobně víc, asi 6,5 tisíce vyřízených žádostí měsíčně. "Úředníci se s tím systémem postupně učí pracovat, ale stále není možné některá ta řízení dokončit, případně je možné je dokončit s neúměrným úsilím a časem," popsal předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Jan Holický.

[chooze:article;value:575794]

​"V příštím týdnu představíme nezbytnou legislativní změnu, která umožní, aby fungovaly nové systémy, ale zároveň na stavebních úřadech mohli používat ty osvědčené staré nástroje," plánuje ministr Kupka. To ale neznamená, že starý a nový systém poběží souběžně v nadcházejících dnech.

"Pokud budeme optimističtí, tak by ta změna mohla fungovat od začátku prosince. Tady bude záležet na procesu v Poslanecké sněmovně, Senátu, ale tohle je realistický odhad," pokračoval.

Kupka by rád do vývoje systému zařadil nejenom více odborníků z řad IT, ale také těch, kteří následně budou systém využívat, tedy úředníky. "Bude potřeba tým o 50 lidech, v tuhle chvíli na samotném ministerstvu pro místní rozvoj z těch prvotních informací se dopočítáváme 15 lidí. Ukazuje se, že doposud v tomto směru i to, jakou pozornost tomu dávalo samo ministerstvo pro místní rozvoj co do počtu lidí, tak bylo nedostatečné," dodal.

[chooze:article;value:576127]

​"Ten systém je zralý na kompletní přepsání, protože podle všeho selhala analytická fáze. Určitě jsou potřeba analytici, je potřeba vývojář, testeři, musí se provést bezpečnostní testy, tak klidně 50 lidí může být reálné číslo, je to rozsáhlý systém," souhlasil IT expert Martin Hořický.

Ministerstvo dopravy i nadále počítá s tím, že by digitalizace stavebního řízení měla vyjít na 200 až  ⁠⁠⁠⁠⁠⁠300 milionů korun a kompletně funkční by systém měl být nejpozději do 18 měsíců. Do té doby by měly být úřady schopné využívat i starý způsob.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.