Když objevili tělo ženy (†31), medvěd tam ještě byl. Detaily o útoku v Tatrách

[chooze:gallery;value:35192]

​Útok medvěda v Nízkých Tatrách, který si vyžádal jednu oběť, má děsivé okolnosti. Jeden ze zasahujících záchranářů prozradil několik detailů přímo ze zásahu. Když na místo události dorazil, medvěd tam stále byl.

"Měl jsem s sebou služebního psa Hektora, který mě před medvědem chránil. Našel oběť a štěkem ji označil, ale když jsem k ní přišel, medvěd nejevil vůbec známky plachosti," popsal zástupce náčelníka horských záchranářů Jakub Filipko, který jednatřicetiletou Tatianu našel.

"Až pes ho odehnal do bezpečné vzdálenosti. Začal se však pohybovat k druhé záchranné skupině, načež jsem je upozornil a vzápětí byl slyšet výstřel, kterým medvěda odplašil příslušník policie," dodal pro deník Nový Čas.

[chooze:article;value:546646]

​Záchranář se navíc s medvědem nesetkal poprvé. Šelma se měla už na konci léta potulovat po golfovém hřišti v Tálech. Zásahový tým tehdy navrhoval zvíře uspat, ministerstvo životního prostředí to ale zamítlo. Medvěd ale dostal značku na ucho, podle které ho záchranář poznal.

​"Jako jediný medvěd má ušní značku a záchranář, který k nebohé přišel jako první, ji viděl na jeho uchu," potvrdila Vladimíra Fabriciustová, ředitelka sekce ochrany přírody a biodiverzity na ministerstvu životního prostředí. To se rozhodlo do oblasti, kde k útoku došlo, nainstalovat kamery a doufá, že se medvěda podaří najít. "Zřejmě dojde k jeho eliminaci," uzavřela.

[chooze:article;value:546768]

Dřívější vyšetřování podle portálu TV Noviny ukázalo, že medvěd po útoku vláčel tělo ženy ještě několik desítek metrů. "Dnešní obhlídkou jsme zjistili, že medvěd táhl tělo asi 20 metrů. S velkým předpokladem můžeme mluvit o predačním útoku, kdy medvěd bral tělo jako kořist," uvedla Fabriciusová.

Tragická událost se odehrála v podvečerních hodinách poté, co se muž s partnerkou z Běloruska vydal na náročnou cestu na kopec Siná v Nízkých Tatrách. Muž vypověděl, že pár začal honit medvěd, při úniku před šelmou se rozdělili. Krátce na to se mu žena ztratila z dohledu i doslechu.

Medvěd řádil i v Liptovském Mikuláši. Pobíhal po městě, dva lidé jsou zranění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.