Kellnerová zůstává nejbohatší Češkou, Babiš přišel o 14 miliard

Celkem 11 Čechů se dostalo mezi nejbohatší lidi světa, jejichž přehled každoročně sestavuje americký časopis Forbes. Nejvýše se umístila Renata Kellnerová s rodinou, majitelka skupiny PPF, vlastníka televize Nova. 

Vdově po podnikateli Petru Kellnerovi připadla v klubu dolarových miliardářů 104. příčka s majetkem 18 miliard dolarů, v přepočtu 421 miliard korun. Meziročně si Kellnerová polepšila o zhruba 65 miliard korun, ale přesto si pohoršila o tři místa. 

Změna na druhém místě

Druhým nejbohatším Čechem již není Daniel Křetínský (9,4 miliardy dolarů), ale Karel Komárek (9,5 miliardy dolarů). Komárek si tak polepšil o sedm příček na 249. místo. Naopak Křetínský se propadl o 48 pozic na 256 místo. Bramborovou medaili mezi Čechy a celkově 334. místo získal podnikatel v energetice a nový majitel fotbalové Slavie Pavel Tykač (7,7 miliardy dolarů).

Skokan roku

Nejlepší rok měl z Čechů loni zbrojař Michal Strnad, který se posunul o 804 míst na 709. pozici. Podařilo se mu to díky tomu, že svůj majetek ve srovnání s minulým rokem více než zdvojnásobil na 4,4 miliardy dolarů. Stal se díky tomu šestým nejbohatším Čechem.

Babiš propadlíkem roku

Naopak největší propad v žebříčku zaznamenal předseda hnutí ANO Andrej Babiš s 3,5 miliardy dolarů. Zatímco loni se ve světovém žebříčku objevil na 679. místě, letos skončil až na 920. pozici. Jeho majetek se zmenšil o 600 milionů dolarů, tedy asi čtrnáct miliard korun.

[chooze:article;value:524098]

​Mezi nejbohatšími lidmi planety se umístili také realitní magnát Radovan Vítek, majitel obchodu Alza.cz Aleš Zavoral, spoluzakladatel investiční skupiny Penta Marek Dospiva a zakladatelé antivirového kolosu Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Souhrnné jmění 11 nejbohatších Čechů podle Forbesu poprvé přesáhlo jeden a půl bilionu korun, za což může zejména meziroční oslabení koruny. 

Vyhrál Francouz

Světovému žebříčku stále vévodí francouzský miliardář Bernard Arnault, který řídí impérium LVMH. Pod to spadá zhruba 75 módních a kosmetických značek, například Louis Vuitton a Sephora. Jeho majetek Forbes vyčíslil na 233 miliard dolarů (5,5 bilionu korun).

​Za ním skončili Elon Musk (195 miliard dolarů), Jeff Bezos (194 miliard dolarů) nebo Mark Zuckenberg (177 miliard dolarů). 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.