Kim Čong-un má novou zbraň. Jižní Koreu děsí její schopnosti

Severní Korea odhalila světu nové sebevražedné drony vlastní výroby. V pondělí o nich informovala tamní státní média. Jejich testům měl podle webu NK News o víkendu přihlížet přímo severokorejský vůdce Kim Čong-un, který osobně zavítal do továrny na jejich výrobu.

Drony mají být jednou z Kimových armádních priorit. Sám v minulosti zdůraznil, že Severní Korea "musí aktivně zavádět technologii umělé inteligence do oblasti vývoje dronů". Při své návštěvě Výzkumného ústavu bezpilotních letounů pak znovu zdůraznil potřebu "vyvinout a vyrobit více různých typů bezpilotních prostředků sebevražedného typu" a apeloval na jejich intenzivnější testování a výrobu.

Podle portálu Japan Times ale nemusí být drony čistě severokorejskou konstrukcí. Odborníci si totiž všímají jejich podobnosti s izraelským drony Hero 30 a HAROP či ruskými drony Lancet. Spekuluje se proto, že se technologie dostaly do země díky sbližování Pchjongjangu a Moskvy.

[chooze:article;value:570912]

KLDR přitom nezastírá, že toto zbrojení má být přípravou na válku. Obavy z nových dronů tak panují především u jejího jižního souseda. Podle odborníka na severokorejskou armádu Joosta Oliemanse by komunistická armáda mohla tyto zbraně využívat jak k vyhledávání cílů, tak k útokům na delší vzdálenosti.

Například izraelský dron HAROP má mít maximální dolet asi 1 000 kilometrů. Při startu z hranice mezi oběma zeměmi by tak podobný bezpilotní prostředek pravděpodobně zvládl Jižní Koreu přeletět od severu k jihu a zase zpět. V případě útoku by tedy mohl zasáhnout cíle hluboko v jihokorejském území.

Tuto hrozbu proto jihokorejská armáda nebere na lehkou váhu. "Armáda Korejské republiky je dobře vybavena systémy pro detekci a zachycení severokorejských bezpilotních letounů," ujišťoval Jihokorejce mluvčí jihokorejského generálního štábu Lee Čeng-hjon.

Kimův plážový resort připomíná město duchů. Není jasné, komu má sloužit (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.