Kim Čong-un plánuje setkání s Putinem. Mají jednat o dodávkách zbraní ruské armádě

Nejmenovaný zdroj agentury AP uvedl, že Spojené státy očekávají, že Kim uskuteční cestu během tohoto měsíce. Vzhledem k relativní blízkosti Ruska a Severní Koreje je podle Spojených států pravděpodobné, že by k setkání mohlo dojít v tichomořském přístavním městě Vladivostok.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová v pondělí poznamenala, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu v červenci odcestoval do Pchjongjangu a snažil se Severní Koreu přesvědčit, aby prodala Rusku dělostřeleckou munici.

[chooze:article;value:520691]

Watsonová uvedla, že Washington disponuje informacemi, že Kim Čong-un očekává, že tyto rozhovory budou pokračovat, včetně diplomatického angažmá na úrovni vůdců v Rusku. USA podle ní naléhají na Severní Koreu, aby "ukončila jednání o zbraních s Ruskem a dodržovala veřejné závazky, které Pchjongjang přijal, že nebude dodávat ani prodávat zbraně Rusku".

https://twitter.com/AP/status/1698813317760885177

Bílý dům s odkazem na tajné služby minulý týden uvedl, že Putin a Kim si po Šojguově návštěvě vyměnili dopisy. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že dopisy byly "spíše na obecné úrovni", ale že ruské a severokorejské rozhovory o prodeji zbraní pokročily.

O plánovaném setkání Putina s Kim Čong-unem poprvé informoval deník New York Times. Putin se podle zdrojů chce s Kimem dohodnout na dodávkách dělostřeleckých granátů a protitankových raket. Výměnou za to by Rusko nabídlo Severní Koreji pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem. Kromě toho podle NYT potřebuje Kim zajistit potravinovou pomoc pro svou zbídačenou zemi.

Jižní Korea trénuje své námořnictvo. Kim Čong-un mluví o jaderné válce (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.