Kim Čong-un uzavřel statisícové město. Důvodem je neobvyklá ztráta

Obyvatelé severokorejského města Hjesan se zničehonic ocitli v izolaci, o které rozhodl přímo vůdce země Kim Čong-un. Celé město se zhruba 200 tisíci obyvateli se rozhodl uzavřít poté, co vojáci ztratili 653 projektilů, informoval Daily Mail.

Lockdown města prý Kim zruší až ve chvíli, kdy se střely najdou. "Město zůstane zamčené, dokud nebude nalezeno všech 653 projektilů," řekl anonymně korejské službě RFA obyvatel provincie Rjanggang, ve které se město nachází. Vojáci tak nyní chodí dům od domu a zmizelé věci hledají. 

To, že střelivo do útočných pušek zmizelo, bylo zjištěno 7. března. Tehdy se vojáci 7. sboru Korejské lidové armády stahovali z oblasti kolem města, které leží na hranici s Čínou. Byli tam nasazeni v roce 2020, aby hlídali hranice na začátku pandemie covid-19.

[chooze:article;value:495777]

​"Úplně se stáhli mezi 25. únorem a 10. březnem, ale probíhá rozsáhlé vyšetřování kvůli ztrátě projektilů během procesu evakuace," popsal jeden z obyvatel. Zmizelé střely prý vojáci původně nehlásili, ale nejdříve se je měli snažit najít sami. "Když se ale chybějící střely nepodařilo najít, tak informovali obyvatele a zahájili přísné pátrání," dodal. 

Ani po deseti dnech od zahájení vyšetřování ale prý nikdo nic nenašel. Obyvatelé, kteří se po covidových letech těšili na stažení armády z oblasti, tak nyní mají ještě menší svobodu.

Severní Korea má problémy s hladomorem. Podívejte se, co se v zemi děje (02/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.