Kim Čong-un zaútočil na Jižní Koreu. Vyslal na její území stovky střel

[chooze:gallery;value:34351]

​Severní Korea podnikla v pátek překvapivý útok. Při něm vystřelil režim diktátora Kim Čong-una přes 200 granátových střel na jihokorejské ostrovy Pängnjongdo a Jon-pchjong, píše portál BBC News. K útoku mělo dojít mezi 9. a 11. hodinou tamního času.

Jihokorejská armáda z malých ostrovů hned evakuovala civilní obyvatelstvo. Podle prvních hlášení při útoku nedošlo k žádným škodám. Střely totiž na ostrovy, které jsou oba vzdálené zhruba 14 kilometrů od severokorejského pobřeží, nedoletěly. Dopadnout měly do moře.

[chooze:article;value:533536]

Není to poprvé, co Severní Korea na ostrovy zaútočila. V roce 2010 vystřelili Severokorejci směrem k Jon-pchjongu 170 střel. Při útoku tehdy zahynuli čtyři lidé, mezi nimiž byli i dva civilisté, připomněl portál France24.

Vztahy mezi oběma státy na Korejském poloostrově jsou v poslední době výjimečně napjaté. Kimův režim opakovaně prohlašuje, že je připraven na válku s Jižní Koreou i jejími americkými spojenci. Demonstruje to i častými testy balistických střel, které vystřeluje do moře.

Útok poměrům na poloostrově nepomohl. "Tento incident je provokativním aktem, který ohrožuje mír a zvyšuje napětí mezi oběma zeměmi," uvedl podle portálu CNN jihokorejský generální štáb armády. Jihokorejské námořnictvo bude v souvislosti s útokem u obou ostrovů v nejbližších dnech pořádat cvičení námořnictva.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.