Moderní bydlení

Kim změnil doktrínu a otevřeně mluví o válce. Napětí v Koreji roste

Změna ústavy, která prošla severokorejským parlamentem minulý týden, navazuje podle agentury AP na lednové nařízení Kim Čong-una, kterým mnohé experty zaskočil. Do té doby totiž mezi oběma zeměmi probíhal alespoň základní kontakt a vypadalo to na oteplení vztahů. Úterní zničení 60metrových úseků pozemních hraničních komunikací je ale opět vrátilo k ledu.

"[Zničení cest] bylo nevyhnutelným a legitimním řešením ke splnění ústavy KLDR, která jasně definuje Jižní Koreu jako nepřátelský stát," stálo v úterním prohlášení severokorejské státní agentury KCNA. Přeshraniční spojení bylo vybudováno na začátku tisíciletí převážně z jihokorejských peněz. Po celý rok pak KLDR opevňuje svou část hranice protitankovými zátarasy a minami. "Nechceme válku, ale nebudeme se jí bránit," uvedl Kim.

[chooze:article;value:578992]

Jižní Korea považuje kroky svého souseda za protinárodní akt, který rozvrací snahy o znovusjednocení Korejského poloostrova. Podle ministerstva pro sjednocení bude na jakoukoliv severokorejskou provokaci řádně odpovězeno, zatímco se bude dále snažit o "mírové korejské sjednocení založené na základním principu svobody a demokracie".

Experti se v tvrzeních, o co severokorejskému diktátorovi jde, rozcházejí. Zatímco někteří tvrdí, že jde o právní cestu k použití nukleárních zbraní, jiní to berou jako součást vyjednávání KLDR s USA. "Severní Korea zaostává za Jihem tak moc, že jakákoliv sociální nebo ekonomická integrace by mohla vypadat jako cesta ke spojení pohlcením," myslí si profesor mezinárodních studií na jihokorejské ženské univerzitě Ewha Leif-Eric Easley. "Odmítnutí mírového korejského sjednocení Pchjongjangem je strategií režimu, jak přežít a udržet domácí kontrolu," dodal.


Kim Čong-un chce odpálit přeshraniční silnice, tvrdí jihokorejská armáda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.