Kladenské referendum asi zamíří k soudu. Lidem o něm prý nikdo neřekl

Účast u prezidentských voleb v Kladně byla přes 60 %, u referenda o hazardu 26 %. K jeho platnosti přitom bylo potřeba alespoň 35 %. Podle iniciativy Kladno bez hazardu řada voličů šanci hlasovat vůbec nedostala. O referendu jim prý ve volební místnosti nikdo neřekl.

"Občané se museli aktivně dožadovat těch obálek, což je to hlavní a plošné pochybení," tvrdí zástupkyně iniciativy Anna Gamanová. Podle ministerstva vnitra má totiž komise vydávat hlasovací lístky k referendu automaticky.

"Jen v případě, kdy volič v rámci souběhu předem sám sdělí, že nemá zájem v referendu hlasovat, tak by volič nebyl zaznamenán do výpisu oprávněných osob pro referendum a obálka by mu nebyla vydána," doplnila mluvčí ministerstva Hana Malá.

[chooze:article;value:486072]

Město tvrdí, že chybu neudělalo. Iniciátory referenda naopak viní z agresivní kampaně. "Oni obtěžovali komise, chytali lidi, vraceli je nazpátek. Jako já jsem viděl několik vpůeb, i dvacet let zpátky, ale musím říct, že takovéhle chování jsem ještě nikdy neviděl," nechal se slyšet primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Město si referendum nepřálo, nařídil ho až soud. A u něj nejspíš opět skončí. Senátorka za Kladensko Adéla Šípová (Piráti) už připravuje žalobu. "Důkazy, které jsme nashromáždili, jasně dokazují značnou intenzitu ovlivňování hlasování ze strany magistrátu," tvrdí Šípová.

[chooze:article;value:484315]

"Kdyby to referendum bylo v jiný termín než prezidentské volby, tak tam nepřijdou ani dvě procenta. Jen tahle skupina," brání ale výsledky referenda Volf.

V Kladně je teď v provozu 12 kasin nebo heren. Město si díky tomu ročně přijde na více než 100 milionů korun. Iniciátoři referenda tvrdí, že provoz heren a kasin přináší řadu sociálních a kriminálních problémů. Magistrát to odmítá. Zákaz kasin by navíc podle něj vedl k rozvoji černého hazardu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.