Kladno trápí ukradené nákupní vozíky. Supermarket zavedl speciální opatření

[chooze:gallery;value:35874]

Víkendová procházka Kladnem rozčílila paní Alenu natolik, že se obrátila na web TN.cz. "V obytných zónách i parcích jsem narazila na několik nákupních vozíků z nedalekého supermarketu. Už nějakou dobu o ně nejeví nikdo zájem," popsala situaci na sídlišti, kde bydlí. 

Jak se tam nákupní koše na kolečkách dostaly, není jasné. U obchodu, odkud pocházejí, je totiž parkoviště, takže zákazníci mohou dojet s vozíkem ke svému autu a nákup tam vyložit. V tomto případě ale nejde zřejmě o majitele aut, ale obyvatele sídliště, kteří nechtějí nákup nést v ruce, a tak se ho snaží odvézt až domů v nákupním vozíku. Do cíle ale zřejmě nedojedou, kolečka na většině těchto pojízdných košíků mají totiž určitý limit.

Obchodním společnostem tak vznikají ztráty, ročně to může být i několik set tisíc korun. Pro některý řetězec je tento problém větší, jiné se s ním potýkají jen občas. "Situace, kdy zákazník nevrátí nákupní vozík, se stává. Naši zaměstnanci pravidelně vozíky, které jsou mimo místa pro ně určená, sváží. Na některých prodejnách testujeme i systém, který zákazníkovi neumožní s vozíkem opustit prostor parkoviště," uvedla TN.cz mluvčí společnosti Kaufland ČR Renata Maierl. 

"K podobné situaci dochází jen výjimečně, řádově se jedná o jednotky případů za rok," sdělil mluvčí Penny Market Tomáš Kubík.

[chooze:article;value:552450]

"Přesné počty odcizených vozíků je poměrně těžké stanovit. Počty odcizených vozíků se liší napříč jednotlivými kraji a větší města představují určité specifikum. U několika našich prodejen docházelo k výrazné krádeži vozíků, nebo krádežím zboží v naloženém nákupním vozíku. Z tohoto důvodu byly v těchto prodejnách instalovány vozíky s kolečky, které mají funkci zablokování. Pokud se dostane vozík mimo vyhrazený prostor, tak dojde k zablokování koleček a s vozíkem není možné dále pojíždět," uvedla Eliška Froschová Stehlíková, mluvčí společnosti Lidl.

Někteří prodejci proto přišli se zajímavým řešením, začínají totiž používat vozíky s kolečky vybavenými speciálním blokátorem. Díky tomu se vozík po pár desítkách metrů sám zastaví a dál nejede, není s ním tak možné nijak pohnout. Zůstane tedy na místě a často právě uprostřed parku, na kraji silnice nebo mezi paneláky.

Před časem se dvojice mladíků rozhodla v Kladně s vozíky mezi paneláky zatočit. "Vadí nám, že to tady lidé nechávají, je jich tady plno a nevypadá to hezky, tak je chceme vrátit zpátky tam, kam patří, když se obchody nezajímají, že jim ty vozíky mizí," řekli podle webu Kladensko.cz policistům. Ty totiž zavolala na dvojici jedna z obyvatelek sídliště, která si jejich počínání všimla.

Lidé, kteří takto odjedou s nákupním vozíkem a nevrátí ho do supermarketu, se ale vystavují postihu, mohlo by jít totiž o krádež. A za to hrozí pokuta, nebo dokonce i vězení.

Akční cena je ta správní, tvrdí Češi. Stále více jich nakupuje pouze ve slevách (4/2024):  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.