Klára marně shání léky pro rodinu. V Česku chybí přes tři tisíce druhů léčiv

Rodina Kláry má jako zástupy dalších v Česku problém se sehnáním léků. Rozsáhlé výpadky se týkají celého českého trhu s léčivy. Řadu nemocí si tak Češi momentálně vůbec vyléčit nemohou. A řešení je v nedohlednu.

Klářina rodina tak musí řešit hned několik nemocí najednou, na které nemohou sehnat léky. "Hlavní problém byl v sehnání stovkového Buventolu, to je nouzový lék na astma, který nebyl nikde v sehnání. Lékárny v Mostě a v Litvínově nám řekly, že v celých severních Čechách není ani jeden," řekla Klára.

[chooze:article;value:526476]

A jen u léků na astma jejich problémy nekončí. "Na tlak a cholesterol chyběl Kastel a k dostání nebyla ani Saxenda," vypočítává Klára další nedostatkové léky. Těch je v Česku spousta. Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje více než tři tisíce léků, u kterých jsou výpadky.

Největší problém je ale nahrazování chybějících léků. I když totiž existují alternativy, někteří lidé je využít nemohou. "Mám alergie na některá léčiva, takže nesmím náhrady dostávat. Jenže to lékař do receptu nenapíše a já se pak musím v lékárnách dohadovat, protože léky, které opravdu potřebuji, nechtějí ani objednat," postěžovala si Klára.

Právě náhrada léků je velkým problémem i pro řadu dalších lidí. SÚKL totiž velkou část léků s přerušenými dodávkami označuje jako nenahraditelné. Za to může například složení léků nebo i onemocnění, proti kterému jsou podávané.

[chooze:article;value:527218]

Mezi tyto léky se řadí například Alkeran, který se podává proti rakovině prsu a vaječníků, Zofran Zydis, užívaný k mírnění dopadů chemoterapie, nebo Rivortil, který slouží k potlačení epilepsie u dětí. Mnoho těchto nenahraditelných léků slouží k léčbě vysoce nebezpečných nemocí.

To ale neznamená, že se výpadky týkají pouze léků pro nebezpečné choroby. Neblaze proslulý je už nedostatek léku proti průjmům Endiaron. Ten má podle SÚKLu dorazit až v roce 2025. Chybí i prostředky k léčení dalších běžných nemocí, jako je sirup na kašel Stoptussin nebo Panadol pro děti, který se užívá k mírnění bolesti.

Antidepresiva

Specifickou kategorií jsou potom antidepresiva. I kdyby se totiž výpadek týkal jen několika druhů, pro jejich uživatele by to znamenalo velké problémy. Nahrazování antidepresiv je mnohem obtížnější než u jiných léků.

Může za to především vysoká individualita všech pacientů s depresemi a jinými duševními onemocněními. "Antidepresiva mají několik úrovní mechanismů. To, co každý člověk potřebuje, se velmi liší. Účinek antidepresiv mohou ovlivnit i faktory jako pohlaví nebo tělesná hmotnost," uvedl psychiatr Cyril Höschl.

Proto pacient nemůže antidepresiva jen tak vyměnit. "I když mají ty léky podobné cíle, mají rozdílné mechanismy, které mohou mít účinky, na které jsou pacienti přecitlivělí. Například pokud má někdo problémy s citlivostí žaludku a nahrazená antidepresiva mu žaludek rozhoupou, na duševním stavu to rozhodně nepřidá," vysvětlil Höschl.

[chooze:article;value:523640]

Riziková je také snížená účinnost antidepresiv, která nejsou pro pacienta přímo určená. "Už jen ta snížená účinnost depresivní stavy zhoršuje, protože pacient s nimi nemůže efektivně bojovat," dodal Höschl.

Antidepresiva a další léky ovlivňující mozkovou chemii patří mezi léčiva, jejichž spotřeba v posledních letech rapidně vzrostla. Jejich výpadky tak postihují čím dál více Čechů. Mezi antidepresiva, která nejsou v současnosti dostupná, patří například přípravek Escitalopram Teva.

Chybějící léky mají vážné následky. Lékaři varují před agresivními nemocemi (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.