Klaus: Nejhorší vláda od roku 1989. Fiala je neviditelný a bez autority

Svět se za posledních deset let podle Klause změnil. "Nemyslím, že by se změnil nějakou revolucí, jednolitým jednorázovým zlomem, ale tendence, které už dlouho bublaly pod povrchem, teď zesílily. My jsme opravdu v jiném světě než před desíti, patnácti, zejména dvaceti lety," prohlásil.

Změny jsou podle něj k horšímu. "Když bychom začali nejhoršími, krátkodobými. Válkou na Ukrajině na straně jedné, v Gaze na straně druhé. Když vidíme ekonomicky, co se děje s Evropou, když vidíme Green Deal, revoluci genderovou, migrační vtrhnutí mas migrantů do Evropy a k nám do České republiky, to jsou úplně nové jevy, které v momentu, když skončil komunismus, vůbec nevyvstávaly," poznamenal.

"Evropská unie v úzkém slova smyslu nám pozitivního podle mého názoru nepřináší nic," poznamenal. "Evropská spolupráce, evropský integrační proces, to, že po sobě nestřílíme v Evropě a tak dále, to nám přináší, ale zvrat tohoto procesu na konci 90. let, jak já říkám, od integrace k unifikaci, tedy unii, byl chybný krok," dodal.

[chooze:article;value:535775]

Jeho pohled na euro se nezměnil. Pustil se do ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, který podporuje vstup do eurozóny. "Rozžhaveno to bylo novoročním projevem prezidenta a přidal se k tomu náš pan podivný ministr pro Evropu, jako by všichni ostatní byli proti Evropě," uvedl. "Jinak to je netéma. Pro nás to není v dané chvíli téma, je to nenutné téma, zbytečně vyvolané," doplnil.

"Kdyby to mohlo mít smysl, abychom přijali, kdyby byla Evropa natolik integrována, kdybychom byli – v ekonomickém žargonu – optimální měnovou zónou, tak by pak bylo jedno, jestli máme stejnou měnu jako Švédsko, Kypr nebo Portugalsko," přiznal ale.

[chooze:article;value:505789]

Není fanouškem ani vlády Petra Fialy. "Myslím, že je všeobecný názor, že to je nejhorší vláda, jakou jsme měli od listopadu 1989," sdělil. V kabinetu je podle něj příliš mnoho stran. "Ty články se spolu netrefují dohromady, proto vláda nefunguje," míní. Předseda vlády je podle něj neviditelný, nefunkční a nemá autoritu.

ODS je zase dle jeho slov ztracená a neidentifikuje se s ní. "Z pravicové strany se stala nedefinovanou středovou stranou," vadí mu.

Vyjádřil se i k válce na Ukrajině. "Východisko je určitě v tom, že se musí přestat střílet a musí se začít vyjednávat. Jednat, jednat, jednat je povinnost. Ty dvě země nebudou jednat do momentu, než jim velcí světoví hráči, zejména Spojené státy americké, neřeknou: 'Tak už si sedněte k tomu vyjednávacímu stolu.' Pokud jim to velcí světoví hráči neřeknou, tak to nemá řešení," myslí si.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.