Klaus v Napřímo: Na Fica byl spáchán atentát, postřelen je někdo z nedbalosti

Klause pobouřily titulky v médiích, které uváděly, že byl slovenský premiér Robert Fico postřelen. "Byl na něj proveden atentát s cílem zabít ho. Postřelit je možné někoho omylem na lovu," řekl Klaus.

"Situace se vyhrotila v závěru Ficova premiérství, kdy slovenské progresivistické síly začaly útočit strašně dramaticky na politický establishment," popsal. Vyvrcholením podle něj byla vražda Jána Kuciaka.

[chooze:article;value:555687]

Tehdy mu údajně Fico říkal, že se bojí jít v noci domů, aby se něco nestalo. "Tohle je fenomén, který u nás naštěstí neexistuje, a já doufám, že existovat nebude, ale nákroky k tomu vidím," uvedl prezident.

Proti vyjádřením směrem k médiím, která po události použil třeba Andrej Danko (SNS), se bývalý prezident vymezil. "Já taková slova v politice nikdy nepoužil, a proto si myslím, že do politiky nepatří. Emoce začaly politickou scénou více cloumat," popsal.

[chooze:article;value:555529]

Ocenil naopak setkání dosluhující prezidentky Zuzany Čaputové a jejího zvoleného nástupce Petera Pellegriniho. "Jestli by tento čin trochu spojil tu slovenskou politickou scénu, to by si člověk jenom mohl přát," vyjádřil naději.

Hodnotil taky práci ochranky. Sám si něčím podobným, ač jen kuličkovou pistolí, prošel v roce 2012 v Chrastavě. Politik podle něj s rizikem útoku počítat musí a na neustálou přítomnost ochránců si už zvykl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.