KLDR potvrdila zadržení amerického vojáka. V armádě údajně čelil špatnému zacházení a rasismu

King měl v červenci odletět z Jižní Koreje zpět do Ameriky, ale místo toho unikl z letiště a připojil se k turistické výpravě do demilitarizované zóny, odkud utekl do Severní Koreje, uvádí agentura AFP. Spojené státy již dříve uvedly, že King překročil hranici úmyslně a bez povolení. Korejská ústřední tisková agentura KCNA ve středu oznámila, že King se přiznal, že "nezákonně vnikl na jeho území".

"Travis King se přiznal, že se rozhodl přejít do KLDR, protože měl špatný pocit z nelidského zacházení a rasové diskriminaci v americké armádě," dodala KCNA. Agentura dále uvedla, že King je od překročení hranice pod kontrolou vojáků Korejské lidové armády a stále probíhá vládní vyšetřování.

[chooze:article;value:513927]

Velení OSN, které dohlíží na příměří, jež ukončilo boje v korejské válce, minulý měsíc potvrdilo, že v Kingově případu zahájilo rozhovor s Pchjongjangem. Americký ministr zahraničí Antony Blinken však tehdy poznamenal, že ačkoli byl se Severokorejci navázán kontakt, Washington stále netuší, kde se King nachází a v jakém je stavu.

https://twitter.com/AFP/status/1691576043398713588

První oficiální vyjádření Severní Koreje ke Kingovi je čistá propaganda, řekla agentuře AFP Soo Kim, vedoucí oblasti politické praxe ve společnosti LMI Consulting a bývalá analytička CIA.

"Kingův přechod do Severní Koreje poskytl Kimovu režimu příležitost v několika směrech, z nichž prvním je samozřejmě možnost vyjednávání s USA o Kingově propuštění," uvedla a dodala, že Pchjongjang je "tvrdý vyjednavač", takže pro Washington nebude snadné dosáhnout jeho propuštění.

Pchjongjang má se zadržováním Američanů bohaté zkušenosti a při bilaterálních jednáních jich využívá jako vyjednávacích trumfů. "Je to také příležitost pro režimní propagandu, aby udělala to, co umí – otočit situaci tak, aby kritizovala USA a vyjádřila hluboce zakořeněné nepřátelství Pchjongjangu vůči Washingtonu," dodala Soo Kim.

Profesor korejských studií na univerzitě v Oslu Vladimir Tichonov řekl agentuře AFP, že si dovede představit, že vzhledem k tomu, že King je černoch, bude mít pro Severokorejce určitou "propagandistickou hodnotu".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.