KLDR vypálila balistickou střelu. Skryjte se, nařídilo Japonsko části obyvatel

Ve čtvrtek ráno odpálila Severní Korea další balistickou střelu. Tu zaznamenaly radary v Japonsku a obyvatelé ostrova Hokkaidó, kam se předpokládalo, že by raketa mohla dopadnout, se měli skrýt.

Tamní vláda ale asi 20 minut poté varování stáhla s tím, že radary upřesnily předchozí mylné informace o dopadu rakety. Ta pak skutečně dopadla mimo ostrov, a to do Japonského moře. Podle agentury Reuters předtím uletěla asi tisíc kilometrů.

Jižní Korea označila odpálení rakety za "vážnou provokaci". Jihokorejská armáda podle agentury AP uvedla, že Severní Korea zřejmě testovala nový balistický systém, který nedávno představila na vojenské přehlídce. Údajně mohlo jít o střelu na tuhé palivo.

[chooze:article;value:499299]

​Severní Korea totiž v poslední době pracuje právě na výrobě těchto raket, které mohou být odpáleny prakticky bez varování a větších příprav. Střela byla podle Jihokorejců odpálena z blízkosti Pchjongjangu.

Japonský premiér Fumio Kišida v reakci na to svolal zasedání Rady národní bezpečnosti. Úředníci odpal rakety odsoudili a zdůraznili potřebu zpřísnit třístrannou bezpečnostní spolupráci s Washingtonem a Tokiem.

Jihokorejští představitelé navíc uvedli, že Severní Korea v posledních dnech přestala odpovídat na jinak běžné přeshraniční hovory. Ty mají zabránit náhodným střetům podél mořské hranice. Takové chování označila Jižní Korea za "nezodpovědné".

Severní Korea testuje novou jadernou zbraň. Má způsobit radioaktivní tsunami:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.