Moderní bydlení

Klenoty Blízkého východu: Jak si užít dovolenou v Ománu a Egyptu

Omán: Bezpečí a čistota

Jak Pátek upozornila, Omán patři mezi "mladší" destinace, kam se cestuje teprve posledních několik let. "A ta destinace se stává skutečně stále oblíbenější. A já se tomu vůbec nedivím, měla jsem možnost část země procestovat. A byla jsem naprosto nadšená z toho, jak jsou tam milí obyvatelé, jak je tam všude čisto a bezpečno. Je to prostě něco naprosto neuvěřitelného," shrnula.

Pátek vyzdvihla i přívětivost Ománců. "Turistům jsou velmi nápomocní, je to země, kde se nemusíme vůbec bát o svoji bezpečnost, naopak pokud byste někde třeba zakempovali, tak spíš se stane, že se místní zastaví a zeptá se, jestli nepotřebujete vodu, nebo pán s velbloudem přinese velbloudí mléko a sušenky a zeptají se, jestli je vám dobře nebo jestli s něčím nechcete pomoct," popsala.

[chooze:article;value:577026]

Místní delegáti zvládají češtinu

Do Ománu je možné zamířit i na poznávací zájezd. A ten nemusí být jen každodenní přesouvání se na nové místo, lze si ho navolit i tak, že část doby budete aktivně objíždět zemi a část využijete k relaxu na pláži.

"Ty kombinace jsou opravdu různé. Na začátku dovolené klienti procestují severní Omán, vrátí se do jižního Ománu a tam už na ně čeká pobyt v nějakém krásném čtyř- nebo pětihvězdičkovém hotelu na pláži," dala Pátek konkrétní příklad.

Okruh, který cestovka připravila, má zajištěné česky mluvící delegáty po celou dobu pobytu. "Často jsou to místní anebo jsou to Egypťané, kteří pro nás pracují, kteří vystudovali na Káhirské univerzitě češtinu. Mají výbornou slovní zásobu, umí opravdu skvěle česky a jsou to velcí sympaťáci," popsala.

[chooze:article;value:546369]

Co nabízí Egypt

Egypt je pro Blue Style dlouholetou klasikou, oblíbenou mezi českými turisty. "Je to vlastně jedna z těch bližších lokalit, která se nám nabízí, pokud milujeme šnorchlování a potápění, protože pokud chceme nějaký krásný a barevný podmořský život a není to Egypt, tak už musíme cestovat někam dál, ať jsou to třeba Maledivy, nebo nějaké jiné destinace v Indickém oceánu," srovnala.

Země faraonů ale není jen o šnorchlování. Nabízí také spoustu nádherných historických památek. "Kdo chce Egypt poznat více zblízka a nechce trávit mnoho času v autobuse, jsou pro něj ideální právě okružní plavby po Nilu. Protože tam jedete na nádherné výletní lodi, která je velmi luxusní, kde jsou bazény, kde jsou restaurace, kde je all-inclusive, a z lodi se vystupuje na pevninu a můžete navštívit chrámy třeba v Karnaku, Údolí králů a podobně," nastínila Pátek. Na oblibě ale získávají i lety balónem.

[chooze:article;value:558183]

Faraonova pomsta

Někteří turisté mají obavy z takzvané faraonovy pomsty, jak se někdy označují zažívací potíže při návštěvě Egypta. "Každému, kdo má třeba trošičku problémy, bych doporučila, aby se vyvaroval třeba pití drinků s ledem, který nevíme, jestli byl teda dělaný z balené vody, nebo ne. Rozhodně nejíst nějaké neloupané ovoce, takže všechno oloupat, všechno omýt a opravdu si vybírat hotel, který má dobré recenze i na stravování, protože to je skutečně velmi důležité," radí.

Poznamenala, že střevní potíže nemusí být jen kvůli špatné stravě, ale také kvůli kořeněnému jídlu, na které Středoevropan nemusí být zvyklý.  Rozhodně pokud se něco takového stane, tak určitě používat místní léky, jít si buď do lékárny, nebo pokud je ten problém větší, tak zavolat asistenční službu pojišťovny, která nám přivolá lékaře," doporučila. Na celý díl pořadu se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.