Moderní bydlení

Klíčová debata Trumpa a Harrisové je tady. Poprvé se střetnou tváří v tvář

Dosud na sebe Donald Trump a Kamala Harrisová útočili pouze na vlastních předvolebních shromážděních. Teď proti sobě oba političtí rivalové poprvé stanou tváří v tvář. Dějištěm klíčové debaty, která může rozhodnout mnohé, bude studio americké televizní stanice ABC.

Debata představuje pro Harrisovou obrovskou šanci, jak zmařit Trumpův návrat do Bílého domu. Podle zahraničních médií to ale nebude mít lehké. Za sebou má na rozdíl od svého soupeře pouze jednu velkou televizní debatu z roku 2020, kdy nastoupila v debatě viceprezidentů proti Mikeu Penceovi. Očekává se, že bude muset čelit Trumpovým útokům na její inteligenci i původ. 

[chooze:article;value:571820]

Debata bude mít specifická pravidla. Podmínkou je například to, že mikrofony kandidátů budou ztlumeny ve chvíli, kdy budou mluvit jejich soupeři. S pravidlem, které navrhli republikáni, přitom demokraté původně nesouhlasili.

"Viceprezidentka Harrisová, bývalá státní zástupkyně, bude tímto formátem zásadně znevýhodněna. Tento formát poslouží Donaldu Trumpovi k ochraně před přímými výměnami názorů s viceprezidentkou. Domníváme se, že toto je hlavní důvod, proč jeho štáb trval na ztlumených mikrofonech," zní vyjádření volebního štábu Harrisové.

[chooze:article;value:572836]

Televize, která se obává chaosu jako v případě první prezidentské debaty, nakonec vyšla vstříc i Harrisové. Avizovala, že pokud se budou projednávat zásadní otázky, na které je třeba okamžitě reagovat, mikrofony obou kandidátů zapne.

Dlouho očekávaná televizní debata se uskuteční ve čtvrtek ve tři hodiny ráno středoevropského času.

Blížící se debatě se věnoval pořad Svět za hranicemi (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.