Klíčové momenty prezidentské debaty: Podivné podání ruky i ostrá tvrzení

Viceprezidentka Kamala Harrisová a bývalý prezident Donald Trump se střetli v americké Filadelfii a debatovali o několika zásadních tématech. Ať už se jednalo o ekonomiku, migraci nebo otázku potratů. Při 90minutové debatě si pozorní sledující všimli hned několika klíčových momentů.

Odvážné podání ruky

Demokratka Harrisová rozhodila svého republikánského soupeře hned v úvodu debaty, když k němu přistoupila a chtěla si s ním podat ruku. Bývalého prezidenta, který nejprve zamířil rovnou ke svému pultu, toto gesto na krátkou chvíli očividně překvapilo. Rychle se ale vzpamatoval a s Harrisovou si ruku podal. Jak připomíná web Mirror, Trump si během debaty naposledy potřásl ruku s Hillary Clintonovou v roce 2016.

Harrisová pozvala své příznivce na Trumpovo shromáždění

Harrisová během debaty prohlásila, že Trumpovi příznivci, kteří navštěvují jeho shromáždění, už jsou jeho rétorikou "znudění a vyčerpaní". Poté vyzvala své vlastní příznivce, aby se Trumpova shromáždění zúčastnili a osobně se o jejím tvrzení na vlastní oči přesvědčili. Trump ale nelenil a úder jí vrátil. Na její adresu prohlásil, že si na své vlastní mítinky nedokáže přilákat davy lidí.

[chooze:article;value:573467]

Trumpovy výroky o imigrantech

Bývalý prezident během debaty šokoval svými výroky o migrantech z Haiti, kteří v Ohiu údajně jedí domácí zvířata. Trump pravděpodobně vycházel z konspirační teorie, která se rozšířila na sociálních sítích a kterou sdíleli i někteří republikáni. Policie i vedení města Springfield ji přitom podle webu AP  vyvrátily.

Vyhýbání se očnímu kontaktu

Od samého začátku debaty se zdálo, že se Trump vyhýbá očnímu kontaktu se svou soupeřkou a většinou se díval před sebe. Nedíval se na ni ani ve chvíli, kdy byla u slova. Harrisová naopak očí kontakt s Trumpem vyhledávala a často se na něj obracela.

[chooze:article;value:573470]

Trumpovo nepravdivé tvrzení o potratech

Trump během debaty šokoval tvrzením, že některé státy umožňují zabití dítěte v devátém měsíci. "Její kandidát na viceprezidenta (Tim Walz) říká, že potrat v devátém měsíci je naprosto v pořádku," prohlásil. Moderátoři ho ale konfrontovali a jeho výrok, stejně jako Harrisová, vyvrátili.

Harrisová chce další debatu

Harrisová neztrácela čas a jen několik minut po svém závěrečném prohlášení vyzvala k druhé debatě před listopadovými volbami.

Novinářka Jana Ciglerová o prezidentské debatě. Podívejte se na rozhovor: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.