Moderní bydlení

Klíčový duel se blíží, napětí roste. Šance Trumpa i Harrisové jsou vyrovnané

Zatímco Kamala Harrisová se na klíčový duel připravuje v soukromí, Donald Trump využívá předvolebních meetingů, ale i své sociální sítě, aby apeloval na své potenciální voliče. Také pohrozil úředníkům, kteří by podle něj chtěli v letošních volbách podvádět.

"Viděli jste, co tam Trump zveřejnil? On pořád lže o volbách v roce 2020 a už teď si stěžuje i na letošní volby a doslova vyhrožuje, že zavře každého, kde se mu postaví do cesty," řekl manžel Kamaly Harrisové Doug Emhoff.

Úterní debata je pro oba kandidáty největší šancí, jak strhnout misky vah na svou stranu. Podle předvolebních průzkumů jsou jejich šance v rozhodujících státech vyrovnané.

[chooze:article;value:573005]

"Ta debata je velmi důležitá. Donald Trump je velmi známý, ale Kamala ne. Myslím, že obzvlášť pro ni bude velice důležité, jak se Američanům představí. Je pokračovatelkou Joea Bidena? Je víc levicová než on? Na to se budou ptát zejména republikáni," uvedl analytik John C. Fortier.

Americká média hovoří o tom, že diváci očekávají politickou debatu bez osobních útoků. V to doufají i Trumpovi republikánští spojenci, kteří ale zároveň neskrývají obavy.

[chooze:article;value:572836]

"Modlím se, aby byl Trump disciplinovaný. Pokud ale dostane pocit, že je zahnaný do kouta a že Harrisová s moderátory budou tři na jednoho, může se utrhnout ze řetězu," řekla Trumpova volební poradkyně Tricia McLaughlinová.

První a možná také poslední televizní debata se uskuteční ve Filadelfii v noci na středu našeho času. O tom, kdo nakonec usedne na další čtyři roky do křesla v Oválné pracovně Bílého domu, rozhodnou Američané 5. listopadu.

Blížící se debatě se věnoval pořad Svět za hranicemi (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.