Klienti Sberbank se dostanou ke svým penězům. Na účtech jsou stamiliony

Je hotovo. Třináct měsíců nejistoty okolo Sberbank je, zdá se, konečně u konce. Za úvěry asi 33 tisíc klientů zkrachovalé ruské banky v hodnotě přes 47 miliard zaplatila Česká spořitelna 41 miliard korun. 

Jsou to klíčové peníze, kterými by se ve spojení s prodeji dalších aktiv a majetku zkrachovalé ruské banky, které teď budou následovat, měly uspokojit prakticky veškeré pohledávky všech věřitelů.

[chooze:article;value:494577]

"Tato kupní cena umožní uspokojit všechny naše věřitele takřka ve 100 procentech," informovala insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Některým věřitelům hlavně z řad krajů, měst a obcí se přitom dlouho nelíbil přístup insolvenční správkyně, především šlo o nevyjasněné finanční toky v ruské bance, tak stížnostmi prodej blokovali. Stahovat je začali až před měsícem. Na poslední chvíli. Už v polovině března by končila lhůta spojená s předem domluveným prodejem. 

"Vzali zpět to podání, které dali proti věřitelskému výboru," vysvětlil hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).  "Jihlava ji stáhne," potvrdil primátor Jihlavy Petr Ryška. 

Své peníze by věřitelé mohli dostat ještě letos. Nejvíce, tedy skoro dvě a půl miliardy, má ve Sberbank Kraj Vysočina. "Věřitelé by mohli dostat své peníze na začátku čtvrtého čtvrtletí tohoto roku," sdělila Lužová.

[chooze:article;value:485292]

"Pro Kraj Vysočina je to samozřejmě velmi dobrá zpráva, já to považuji za naplnění našeho celoročního snažení," řekl Schrek. "Byli bychom opatrní, dokud nebudeme mít peníze připsány na účtech," uvedl Lukáš Pecha z Mateřské školy a Speciálního pedagogického centra Jihlava, které je jedním z věřitelů Sberbank.

Ruská banka Sberbank se dostala do problémů kvůli invazi ruské armády na Ukrajinu loni na konci února. Česká národní banka jí pak v květnu odebrala licenci a v srpnu na ni soud vyhlásil konkurz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.